Prodaja novih automobila u Srbiji opala 20 odsto

Prodaja novih automobila u Srbiji smanjena je u 2014. za oko 20 procenata, u odnosu na isti period 2013. godine, kada je bila na istorijskom minimumu, pa se u manjim gradovima i regionalnim centrima zatvaraju dilerske kuće.

Izvor: B92

Subota, 09.08.2014.

10:32

Default images

U prvih sedam meseci 2014. prodato je svega 12.238 vozila, rekao je predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović, ističući da je prosečna mesečna prodaja bila ispod 2.000 vozila i da taj prosek nikada nije bio slabiji otkada asocijacija prati podatke o prodaji.

On smatra da je glavni razlog pada prodaje to što su građani zabrinuti za svoj posao. Petrović veruje da, ipak, postoji interesovanje za nove automobile tako da ne može da se kaže da je tržište automobila u Srbiji potpuno stalo.

"Mi od 1999, kada je asocijacija nastala, vodimo evidenciju i u prethodnih petnaestak godina je prodato 500.000 novih vozila ili prosečno oko 34.000 po godini, ali ako uporedimo one stabilne godine, na primer, 2008. kada je prodato 60.000 i 2013. sa svega 22.000 vidimo koliko je prodaja smanjena", naveo je on.

Na osnovu dosadašnjih rezultata prodaje, može se predvideti da će i ukupan broj isporučenih automobila u 2014. biti manji nego u 2013. godini. Naročito ako se ima u vidu da je prodaja u prvoj polovini godine uvek bolja jer se u tom periodu održava Sajam automobila u Beogradu, kada prodavci i lizing kuće izađu pred kupce sa povoljnijim ponudama.

Petrović ne očekuje da će u Srbiji 2014. biti prodato više od 20.000 novih automobila.

"Došli smo do podataka da su neki uvoznici prijavljivali i prodaju koju su realizovali u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni, pa samim tim ni ovi rezultati nisu realni", napomenuo je on.

U prvih sedam meseci 2014. najviše su se prodavali novi automobili sa najnižim cenama u srednjoj klasi, do desetak hiljada evra, a najveću prodaju je imala Škoda, zatim FIAT, Volkswagen, Ford...

Petrović kaže da se ovi automobili uglavnom koriste za gradsku vožnju, ali i kao porodična vozila, jer su mali potrošači.

Zabeležen je rast prodaje japanskih brendova, kao što su Toyota, Suzuki, Mazda i Mutcubishi, zbog, kako kaže, kvaliteta i izdržljivosti tih vozila.

Prodaja luksuznih automobila - stabilna

Što se tiče premijum segmenta, odnosno prodaje luksuznih automobila, tu nema velikog rasta niti pada.

"Ljudi koji imaju novac i dalje voze te automobile i neće sigurno kupiti jeftin auto, već jedino može da se desi da promene svoj BMW za Mercedes, ili obratno, ali će i dalje ostati verni luksuznom brendu", kazao je Petrović.

Prodaja luksuznih automobila je uvek oko 1.500 vozila godišnje i uglavnom u proseku to bude: 500 automobila BMW, 500 Audija i 500 Mercedesa, a 'utrči' i po neki Jaguar, Land Rover i drugi skupoceni četvorotočkaši.

"Grubo gledano, tržište luksuznih automobila je uvek bilo isto, na primer, tokom bombardovanja i sankcija, kao i 2008. godine kada je bilo idelano za prodaju", napomenuo je Petrović. Kada je reč o razvoju automobilskog biznisa, kako je rekao, poražavajuće je to što su svi manji gradovi ili regionalni centri, na primer, Zrenjanin, Sombor i Vršac, nažalost, ostali bez dilerskih centara, zbog slabe posećenosti i prodaje.

Uvoznici ili zastupnici proizvođača velikih brendova na teritoriji Srbije, koji su prisutni direktno preko "majke firme" i uz podršku ino-principala uspevaju da opstanu, ali smanjuju troškove i čak ukidaju posebne departmente, naveo je Petrović.

Neki od njih šalju svoje marketinške službe u Budimpeštu ili Sloveniju, pa odatle regionalno pokrivaju prodaju, s obzirom da je tržište zemalja stare Jugoslavije, kako je rekao, dosta slično po mentalitetu kupaca.

"Brine nas to što nova vozila nemaju nikakvu podršku od zakonodavca po pitanju takse i regulacije jeftinijih kamata ili bilo čega, dok je, sa druge strane, povećan uvoz polovnih automobila. Ne kažemo mi da nije dobro voziti polovne automobile, već da bi trebalo urediti to tržište", kazao je Petrović.

On smatra da bi svi ti polovnjaci koji ulaze u Srbiju trebalo da prođu kroz sertifikacione centre kod ovlasćenog proizvođača i njegovog zastupnika da bi se znalo pravo njihovo stanje po pitanju kilometraže, bezbednost i ekologije.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: