AMSS predstavio svoj prvi električni automobil

Auto-moto savez Srbije predstavio je u petak svoj prvi električni automobil, sa dometom do 150 kilometara i najavio da bi mogao da pokrene i proizvodnju ukoliko bude interesovanja. Automobil je napravljen na bazi FIAT-a Punto Classic a za napajanje električnom energijom koristi litijum-jonske baterije.

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

14:33

Default images

Ovo nije prvi pokušaj da se napravi srpski elektromobil, s obizrom na to da ih je do sada bilo dvadesetak, ali je automobil koji je predstavio AMSS poseban po tome što konverzijom na električni pogon nije izgubio na performansama, kažu u Auto-moto savezu.

Ovo vozilo ima bolje baterije i sistem koji prilikom kočenja dopunjuje baterije, tako da manje troši u gradskoj vožnji, rečeno je na konferenciji za novinare u Centru za motorna (CMV) vozila AMSS-a.

Stručnjaci centra su svoj prvi električni automobil napravili od modela FIAT Punto sa dizel motorom, koji su prepravili sa ciljem da dobiju štedljivije službeno vozilo.

"Mi smo ovo uradili kao eksperiment, ali nemamo ništa protiv ni da počnemo proizvodnju", rekao je direktor CMV-a, Milan Božić.
Utiènica je nalazi na mestu gde je ranije bio otvor za sipanje goriva; Foto:Tanjug
Punto na električni pogon ima elektromotor snage 40 kW, a težina vozila je otprilike kao i pre prepravke.

Potrošnja prevedena u cenu utrošene električne energije iznosi 150 do 200 dinara na 150 km, što zavisi od toga kada se puni.

Automobil može da razvije maksimalnu brzinu od nešto više od 130 km na sat, uz maksimalni obrtni moment od 140 Nm, naveo je Božić.

Da bi se baterija potpuno napunila potrebno je šest sati, a već za jedan sat punjenja baterija se napuni 30 do 40 odsto.
Baterije su smeštene pozadi, umesto zadnjih sedišta automobila; Foto:Tanjug
U AMSS-u kažu da automobil troši struju kao, na primer, bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti.

Vozilo je prilično startno, s obzirom na to da mu je potrebno između šest i sedam sekundi da razvije brzinu između 60 i 80 km na sat, istakao je Božić.

On je rekao da je cilj AMSS-a da svoja vozila za službu pomoći na putu preprave zbog potrošnje.

Kako je naveo, životni vek litijum-jonskih baterija je oko osam godina odnosno 3.000 punjenja i za to vreme je ušteda tolika da otplati još dva takva automobila.
Težina automobila ostala je približno ista nakon ugradnje elektriènog motora i baterije; Foto:Tanjug
U izradu prvog automobila je potrošeno oko 20.000 evra, ali će svaki sledeći električni Punto biti jeftiniji, pa se očekuje da prepravka automobila na električni pogon košta oko 12.000 evra, s obzirom na to da samo za baterije treba izdvojiti oko 7.000 evra.

Ubačen je slovenački elektromotor koji košta oko 1.000 evra. Božić je kazao da je na ovaj način moguće prepraviti bilo koji automobil, ali da za sada mogu da govore o troškovima samo za Punto.

On navodi da ukoliko bude 10 i više narudžbina za jedan automobil, AMSS bi pronašao nekog proizvođača i sa njim pokrenuo proizvodnju, ali da im se za sada ne isplati da prepravku rade pojedinačno za svako vozilo.
Autonomija kretanja sa jednim punjenjem baterija iznosi do 150 km; Foto:Tanjug
Električni Punto, koji i dalje ima originalni manuelni menjač, može da krene iz druge brzine i u tom prenosu može da se vozi sve do 100 km na sat, tako da u gradskoj vožnji nema potrebe prebacivati u treću brzinu.

Za vožnju u rikverc nije potrebno dirati ručicu menjača, već samo pritisnuti određeno dugme.

Božić kaže da će automobil uskoro biti ispitan i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega će dobiti dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj.

On je naglasio da svuda u svetu stimulišu korišćenje automobila na električni pogon, na primer, besplatnim parkingom i garažama, dozvolom za vožnju u žutoj traci i na druge načine.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: