Automobil će biti vaš lični asistent, sekretarica...

Mnogi vozači teško se navikavaju na pomisao da im se automobil meša u njihove poslove tokom vožnje i da samostalno preduzima određenje radnje i vrši podešavnja. Ipak postoje neke korisne stvari koje automobil može da uradi pre ili tokom vožnja kako bi vam olakšao život.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

12:01

Default images

Auto-industrija se ubrzano kreće u tom smeru jer proizvođači smatraju da će "pametni" automobili budućnosti olakšati svakodnevni život i poboljšati bezbednost saobraćaja.

Kompanija Jaguar Land Rover razvija sistem koji pomaže automobilu da prepozna vozača koji se nalazi za volanom i da "nauči" njegove navike i potrebe tokom vožnje. Na taj način, automobil postaje neka vrsta ličnog asistenta koji pruža pomoć za vreme vožnje, a vozaču se omogućava da se više koncentriše na upravljanje vozilom.

Da bi to uspeo, automobil mora da se poveže sa smartfon uređajem vozača, s obzirom da "pametni" telefoni poseduju mnoge korisne informacije o vlasniku, njegovim navikama i dnevnim i nedeljnim rutinama, kao i podatke o poslovnim sastancima i slično.
Na primer, automobil će na osnovu saznanja o tome da se u automobilu nalazi dete i da je utorak ujutru, predvideti da se vozač zaputio ka školi, i izabrati adresu škole kao krajnju destinaciju na navigaciji.

Istovremeno, poznavajući želje i afinitete putnika, prilagodiće multimedijalne sadržaje u kabini.

Kada dete napusti vozilo, kompjuter će birati podešavanja koja odgovoraju vozaču i, na primer, izabraće njegovu omiljenu radio stanicu ili muzičku plejlistu na audio sistemu.
Sistem u automobilu sinhronizovaće podatke o planiranim obavezama i sastancima vozača sa njegovim kompjuterom i smartfonom i upozoriti ga kada treba da krene iz kancelarije da bi stigao na željeno odredište.

Pri tome, koristiće i aktuelne informacije o stanju u saobraćaju i vremenskim prilikama, kako bi procenio koliko će trajati vožnja. Ako proceni da vozač ne može da stigne na vreme na sastanak, sistem će automatski poslati sms poruku o zakašnjenju na telefon osobe sa kojom vlasnik automobila treba da se sastane.

U slučajevim kada se vlasnik uputi na duže putovanje, sistem će na osnovu razdaljine do odredišta, uslova na putu i količine preostalog goriva na vreme obavestiti vozača kada treba da dopuni rezervoar i gde to može da uradi.

Pogledajte demonstraciju tehnologije koji razvija Jaguar Land Rover:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: