Kakvi su rezultati upotrebe "lisica"?

"Parking servis" počeo je u aprilu da upotrebljava takozvane "lisice" za blokadu točkova na vozilima sa stranim registracijama čiji vlasnici duguju za parkiranje u zoniranim delovima Beograda. Od početka akcije, "lisicama" je blokirano 710 automobila i naplaćeno 20 miliona dinara duga, kažu u ovom preduzeću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

10:02

Default images

Parking servis je prvog dana aprila započeo primenu nove strategije u borbi sa neplatišama koji voze automobile sa stranim tablicama. Nakon stavljanja lisica, vozač u roku od 24 sata ima mogućnost da izmiri obaveze nastale do tog datuma.

Ako to ne uradi, blokirani automobil odnosi se paukom na plac Parking servisa odakle vozilo ne može da se preuzme dok se ne izmire sve obaveze. Uslov da se uklone lisice jeste da dužnik plati ceo dug za dnevne karte, dok se montaža i demontaža lisica ne naplaćuje.

Iz Parking servisa saopštili su nam dosadašnje rezultate ove akcije.

Na koliko automobila stranih registarskih tablica su do sada postavljene "lisice"?

Od početka akcije, blokirano je lisicama ili zadržano 710 automobila sa stranim tablicama, čiji vlasnici godinama nisu plaćali parkiranje i čiji ukupan dug je iznosio oko 50 miliona dinara.

Koliko ih je "oslobođeno" jer su vlasnici u međuvremenu izmirili obaveze a koliko ih je odneto paukom jer nisu platili dugovanja ni nakon postavljanja lisica?

"Lisice" su skinute sa 551 automobila, odnosno 77 odsto vozila koja su bila blokirana, nakon što su njihovi vlasnici u celosti platili dospela dugovanja u ukupnom iznosu od oko 20 miliona dinara.

Preostalo potraživanje od 30 miliona dinara odnosi se na vlasnike 78 vozila koji su posle blokiranja sa Parking servisom potpisali sporazum o otplati duga na rate i sopstvenike 81 automobila čija su vozila odneta paukom na plac u novobeogradskom Bloku 42, gde se još uvek nalaze.

Po potpisivanju sporazuma o otplati duga na rate i uplati 30 odsto od iznosa duga, vlasnici mogu preuzeti svoje automobile, jer ne želimo da gomilamo vozila čiji vlasnici nameravaju da u potpunosti izmire obaveze.
Foto: Tanjug
Kako reaguju vlasnici automobila na "lisice" i da li je do sada bilo incidenata?

Incidenti su izuzetno retki, zahvaljujući brzoj reakciji Parking servisa i MUP-a. Posle događaja u prvom danu primene ove mere i adekvatne sankcije koja je nakon toga usledila, incidenata nije bilo sve do 10. juna, kada je vozač sa točkova Opel Kadeta bosansko-hercegovačkih tablica isekao i skinuo "isice".

On se 2. jula predao policiji, a "isice" je zavario, a zatim prefarbao i predao ih službenicima Policijske stanice "Zvezdara". Protiv svih počinilaca su podnete krivične prijave. Svako slično bahato ponašanje dužnika koji odbijaju da plate svoje obaveze, a iskaljuju bes nad javnom imovinom biće najstrože kažnjeno.

Većina vlasnika automobila sa stranim registarnskim tablica je do sada prihvatila činjenicu da parkiranje mora da se plati, kao i svaka druga usluga, i da neće biti kompromisa, međutim, suočeni smo sa svakodnevnim pretnjama bahatih vozača. Ipak, imamo punu podršku beogradske policije, koja nam pruža punu zaštitu, koordinira sa nama u svim akcijama i izlazi na teren na svaki naš poziv.

U Parking servisu kažu i da je od početka primene mere postavljanja "lisica" smanjen broj vozila inostranih registarskih oznaka za koja vlasnici nisu platili naknadu, a broj sms poruka za plaćanje parkiranja se povećao.

U tom preduzeću tvrde da će novac od dugovanja "stranaca", a reč je o gotovo 400 miliona dinara u poslednje tri godine, biti uložen u nova parking mesta i obnovu parkirališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: