Rotacioni motor u novoj Mazdi 2?

Mazda bi mogla da nastavi tradiciju proizvodnje i upotrebe rotacionih motora u svojim modelima. Međutim, ovog puta rotacioni motor koristio bi se isključivo u električnim automobilima sa produženim radijusom kretanja, kao generator električne energije.

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2014.

18:05

Default images

Rotacioni motor, uprkos svim svojim manama, tvrdoglavo odbija da nestane iz savremene automobilske industrije. Kada je 2012. ugašena proizvodnja Mazde RX-8, poslednjeg modela koji je koristio ovu specifičnu pogonsku jedinicu, mnogi su mislili da je to ujedno i kraj za rotacioni motor.

Mazdini zvaničnici u međuvremenu su slali kontradiktorne poruke iz kojih nije bilo do kraja jasno kakva je budućnost ovog agregata.

Ipak, krajem 2013, predstavljen je prototip električne verzije aktuelne generacije Mazde 2 sa produženim radijusom kretanja. Nakon što se isprazne baterije, dodatna električna energija generiše se upravo pomoću malog rotacionog motora.

Isti princip je primenjen na modelima Chevrolet Volt/Opel Ampera ili BMW i3, s tim što ovi automobili umesto rotacionog koriste konvencionalne benzinske motore.
Mazda 2 - elektrièni prototip sa produženim radijusom
Rotacioni motor koji Mazda testira u svom prototipu ima radnu zapreminu od 330 ccm i nalazi se u zadnjem delu vozila. U japanskom proizvođaču tvrde da je zahvaljujući ovom agregatu automobil u stanju da sa jednim pinjenjem baterija pređe oko 380 km.

Ovakav rezultat dovoljna je motivacija za japansku kompaniju da u okviru nove generacije Mazde 2 ponudi kupcima produkcijsku verziju električnog automobila sa produženim dometom.

O takvoj mogućnosti nedavno je govorio jedan od menadžera Mazde, Martin Benders. On je rekao da bi pored Mazde 2 sa hibridnim pogonom (koja je takođe u planu), električna verzija trebalo da bude dostupna na tržištima na kojima postoje jaki podsticaji države za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila.
Prototip Mazde 2 za 2015; Foto: worldcarfans.com
Nova generacija Mazde 2, zasnovana na konceptu Hazumi, biće predstavljena u avgustu, a na tržištu bi mogla da se nađe krajem 2014. ili početkom 2015. godine.

Za sada je poznato da će se među pogonskim jedinicama naći će se i novorazvijeni 1.5 litarski SKYACTIV-D dizel motor, Euro 6 standarda, koji će u paru sa šestobrzinskim automatskim menjačem emitovati ispod 90 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Vozili smo: Mazda RX-8

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: