Toyota na vodonik na putevima od 2015.

Toyota je objavila prve fotografije produkcijske verzije automobila koji će za pogon koristiti vodonične gorivne ćelije (FCV).

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2014.

13:53

Default images

Za one koji su upoznati sa izgledom konceptnog vozila, dizajn produkcijske Toyote FCV ne predstavlja iznenađenje. Međutim, svi ostali veoma će se iznenaditi kada se ona pojavi na putevima 2015. godine.

Iako će se najviše komentarisati neobičan dizajn, za koji se može reći sve drugo osim da je privlačan, Toyota je svojevremeno primenila sličan princip kada je tržištu ponudila prve modele sa hibridnim pogonom. Na izgled spoljašnjosti uticale su aerodinamičke karakteristike, ali verovatno i želja kompanije da dizajnom postavi jasnu distancu između automobila na vodonik i drugih modela.
Bilo bi nepravedno da rasprava o izgledu automobila u drugi plan stavi inženjerska dostignuća, koja su znatno bitnija za budućnost automobila sa gorivnim vodoničnim ćelijama.

Toyota je ranije saopštila da je FCV u stanju da iz stanja mirovanja do brzine od 100 km/h stigne za 10-ak sekundi. Maksimalni radijus kretanja sa punim rezervoarom iznosi oko 480 km, a za dopunu rezervoara vodonikom potrebno je svega tri minuta. To je znatno kraće vreme u poređenju sa drugim vozilima sa alternativnim pogonskim sistemima.
Toyota planira da prva vozila sa pogonom na vodonik stignu do kupaca u Japanu u proleće 2015.

Prodaja u Evropi i Severnoj Americi počeće tokom leta iste godine.
Za sada je poznata samo cena za domaće tržište gde će se Toyota FCV prodavati po ceni od oko 7 miliona jena (oko 50.000 evra).

U početku, automobil će se naći u prodaji isključivo i delovima zemlje gde je infrastruktura stanica za punjenje vodonikom u izgradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: