Audi TT koncept za sve puteve

Audi je na auto-salonu u Pekingu izložio koncept kupe-krosover vozila. Iako se očekivalo da ovaj automobil svojom oznakom najavi budući produkcijski Q4, Audi se odlučio da naziv koncepta dovede u vezu sa nedavno predstavljenom trećom generacijom modela TT.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

21:51

Default images

U borbi za naklonost kupaca, tri velika nemačka premijum proizvođača, Audi, BMW i Mercedes, pokušavaju da novim modelima popune rupe u gami kako bi bili međusobno konkurentni u gotovo svakom automobilskom segmentu.

Kada je reč o kupe krosover vozilima, BMW je još uvek daleko ispred svojih suparnika. X6 je na tržištu usamljen još od 2008, a uskoro mu se pridružuje i manji model slične namene, BMW X4 koji je predstavljen početkom marta.
Audi i Mercedes shvatili su da se u ovom segmentu krije potencijal za rast prodaje sopstvenih automobila, i pripremaju se da ga iskoriste. Kao najavu buduće produkcijske verzije, Audi je predstavio TT Offroad koncept.

Jedan od razloga zašto su se u Audiju odlučili da ovaj koncept dobije oznaku "TT" je i dizajn, kako spoljanjosti, tako i enterijra vozila. TT Offroad ima slične farove, masku hladnjaka i stop svetla kao treća generacija modela Audi TT Coupe.

Međutim, u odnosu na TT Coupe, krosover ima 5 vrata, povišeno odstojanje od zemlje i zaštitne dodatke na donjom delovima karoserije.
Sličnosti su primetne i u unutrašnjosti, naročito u pogledu digitalne instrument table, volana i ventilacionih otvora.

Sa druge strane, Audi TT Offroad sa dužinom 4,39 m, širinom 1,85 m i međuosovinskim rastojanjem koje iznosi 2,63 m, po dimenzijama je sličan Audiju Q3. Dva krosovera značajnije se razlikuju jedino po visini - TT Offroad je sa 1,53 mm niži od Q3 za 80 mm.

S obzirom da je TT Offroad 30-tak cm kraći od BMW-a X4, buduća produkcijska verzija verovatno neće biti direktan konkurent bavarskom modelu.
Audijev koncept opremljen je Plug-In hibridnim pogonskim sistemom koji se sastoji od četvorocilinidričnog 2.0 litarskog TFSI benzinca sa 292 ks (215 kW) i 380 Nm, i dva električna motora. Ukupna kombinovana snaga hibridnog pogona dostiže 408 ks (300 kW), dok je maksimalni raspoloživi obrtni moment 650 Nm.

Elektromotor koji se nalazi napred raspolaže sa 54 ks (40 kW) i 220 Nm i zajedno sa benzincem pokreće prednje točkove. Snaga se prenosi pomoću šestostepenog e‑S tronic menjača.

Drugi električni motor, koji je postavljen iznad zadnje osovine i koji proizvodi 114 ks (85 kW) i 270 Nm, zadužen je za pogon zadnjih točkova.
U Audiju tvrde da zahvaljujući hibridnom pogonu TT Offroad koncept u proseku troši svega 1,9 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida iznosi samo 45 g/km. Osim toga, automobil samo uz pomoć električne energije može da pređe preko 50 ks.

Audi koji u svom imenu ima oznaku TT mora da ima i odgovarajuće performanse, pa tako ovaj koncept ubrzava do stotke za 5,2 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.
Iako se ne događa da svaki Audijevi koncept završi na proizvodnim trakama, kako je nagovestio jedan od čelnika kompanije, Ulrich Hackenberg, postoje dobri izgledi da TT Offroad dobije produkcijsku verziju.

Pročitajte o novom Audiju TT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: