Počela blokada "lisicama" vozila sa stranim tablicama

Nije šala - od utorka 1. aprila "Parking servis" počeo je da upotrebljava takozvane "lisice" kako bi blokirao točkove na vozilima sa stranim registracijama čiji vlasnici imaju najmanje dve neplaćene dnevne parking karte u zoniranim delovima Beograda.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

14:43

Default images

Kao što je najavio u martu, "Parking servis" je prvog dana aprila započeo primenu nove strategije u borbi sa neplatišama koji voze automobile sa stranim tablicama.

U skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima, vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem, uz dnevnu kartu, i dvojezičnom nalepnicom upozorenja istaknutom na staklu, kako ne bi pokušali da pokrenu vozilo i time ga oštete.

Blokada točkova primenjivaće se isključivo na vozila sa stranim tablicama, za koje "Parking servis" nema mogućnost da pokrene postupak za naplatu dugovanja, dok će se za vozila sa domaćim tablicama primenjivati ista pravila kao i do sada.
Foto: Nemanja Jovanoviæ/Tanjug
Nakon stavljanja lisica, vozač u roku od 24 sata može da izmiri obaveze nastale do tog datuma, a ako to ne uradi, pauk će odneti automobil na plac "Parking servisa" sa koga vozilo neće moći da se preuzme dok ne budu izmirene sve obaveze.

Uslov da se uklone lisice jeste da dužnik plati ceo dug za dnevne karte do dana kada je postavljena blokada, dok se montaža i demontaža lisica neće naplaćivati.

Takođe, Grad pregovara sa MUP-om o povezivanju sa informacionim sistemom pogranične policije kako nijedno vozilo sa stranim tablicama koje duguje za parkiranje ili za saobraćajni prekršaj, ne bi moglo da napusti teritoriju Srbije dok ne plati obaveze.
Foto: Nemanja Jovanoviæ/Tanjug
U "Parking servisu" napominju da se lisice neće postavljati na svaki automobil sa stranim tablicama koji dobije nalog za plaćanje dnevne karte, jer "svakom može da se desi da zakasni ili zaboravi da plati parking".

Blokiraće se pre svega vozila čiji su vlasnici napravili veliki dug i očigledno je da svesno i namerno izbegavaju plaćanje parkiranja.

"To nisu stranci, već domaći građani koji koriste rupu u zakonu tako što možemo da utvrdimo njihov identitet, i na taj način izvrgavaju zakon i godinama unazad ne plaćaju obaveze za parkiranje", navode u "Parking servisu".
Foto: Nemanja Jovanoviæ/Tanjug
Prema njihovim rečima, za vozila sa stranima tablicama svakog dana se izda više od 500 dnevnih karata, odnosno kazni za neplaćen parking, koje se nikada ne naplate.

Četvrtina svih naloga za plaćanje dnevnih karata izdata je vozilima sa stranim registarskim oznakama, a od 2011. godine kontrolori "Parking servisa" su im napisali oko 200.000 naloga.

Najviše naloga u poslednje tri godine, 31.541, imaju vozači sa crnogorskim tablicama, zatim slede oni sa BiH tablicama (27.473), sa italijanskim (21.336), sa nemačkim (18.891), sa francuskim (14.615), sa slovenačkim (10.985), sa hrvatskim (5.571) i sa makedonskim (2.731).

Najveći dužnici u Beogradu u poslednje tri godine su vlasnik automobila sa registarskim tablicama iz SAD, čije dugovanje iznosi 1.726.010 dinara, i vlasnik vozila crnogorskih tablica sa dugom od 1.645.600 dinara.

Izvor. B92, Tanjug

Pročitajte šta se dogodilo vozaču koji je isekao lisice "Parking servisa" na svom automobilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: