FIAT 500L Trekking

FIAT će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi predstaviti poluterensku Trekking verziju modela 500L. Osim po kozmetičkim detaljima, FIAT 500L Trekking razlikovaće se od standardne verzije i po dodatnom "Traction +" sistemu koji će poboljšati vozne karakteristike automobila izvan asfaltnih puteva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

12:27

Default images

Nakon prikazivanja na Sajmu automobila u Los Anđelesu, krajem novembra 2012, FIAT 500L Trekking po prvi put će moći da vidi i publika u Evropi. Već na prvi pogled, Trekking verzija otkriva drugačiji karakter u odnosu na klasični FIAT 500L.

Posebno dizajnirani branici imaju i dodatne zaštitne panele, a od fizičkih oštećenja zaštićeni su i ostali delovi karoserije koji se nalaze najbliže točkovima i tlu. Na taj način, čitav donji deo karoserije (branici, lukovi oko točkova, pragovi...) obrubljeni su zaštitnom crnom plastikom.

Kao standardni deo opreme, Trekking verzija ima i specijalne 17 inčne alu felne i M+S pneumatike radi boljeg prijanjanja na različitim putnim podlogama i u svim vremenskim uslovima.
FIAT 500L Trekking proizvodiće se u sedam različitih boja karoserije. Kupcima će biti dostupne bela, metalik tamno siva, crna, boja peska, tamno crvena, metalik tamno zelena i nova nijansa žute, koja je ekskluzivno pripremljena za ovaj model.

Pored toga, kao kontrast, u ponudi je bela ili crna boja krova.

Unutrašnjost modela Trekking takođe će se razlikovati od standardnog 500L zahvaljujući novim materijalima i njihovim dezenima. Sedišta će biti presvučena novim unapređenim tekstilom u kombinaciji sa umecima od ekološke kože.

Na raspolaganju su dve nijanse enterijera - tamno siva sa detaljima u braon boji i crna sa belim detaljima. U FIAT-u kažu da je prva kreirana za one koji preferiraju vožnju po različitim podlogama, dok je druga namenjena kupcima koji se više kreću u urbanom okruženju.
FIAT 500L Trekking opremljen je posebnim "Traction +" sistemom kontrole proklizavanja. U italijanskoj kompaniji tvrde da je sistem naročito pogodan za automobile poput ovog, koji ne zahtevaju specijalne off-road mogućnosti, a i znatno je jeftiniji od klasičnog 4x4 pogona.

"Traction +" pomoću specijalnog algoritma kontroliše i upravlja kočionim sistemom i simulira diferencijal sa zaključavanjem. Sistem se uključuje pomoću dugmeta na kontrolnoj tabli, a koristi se pri brzinama manjim od 30 km/h.

Kada je aktiviran, on prepozanje ako neki od pogonskih točkova ne prijanja dovoljno na podlogu, odnosno ako počne da proklizava. Sistem tada zaustavlja problematični točak, a čitav pogon prenosi na točak koji ima dobar kontakt sa putem.

FIAT 500L Trekking biće oprmljen i "City brake control" aktivnim bezbednosnim sistemom, koji detektuje vozilo ili prepreku ispred automobila i automatski koči, ukoliko vozač ne uspe da blagovremeno interveniše kako bi izbegao sudar.
U zavisnosti od tržišta, FIAT 500L Trekking biće dostupan sa dva benzinska i dva dizel motora. Pored postojećeg 1.4 litarskog benzinskog agregata sa 95 ks, na raspolaganju je i novi 0.9 litarski TwinAir turbo-benzinac sa 105 ks.

Dizel opcije sastoje se od 1.3 litarskog MultiJet II motora sa 85 ks i 1.6 litarske MultiJet II varijante sa 105 ks. FIAT posebno ističe snažniju dizel verziju pomoću koje će 500L Trekking biti u stanju da od 0 do 100 km/h stigne za 11,3 s, uz maksimalnu brzinu od 181 km/h.

Uz sve to, kako kažu u italijanskom proizvođaču, automobil ima prosečnu potrošnju u kombinovanom režimu od 4,5 l/100 km, dok CO2 emisija iznosi 117 g/km.

FIAT 500L Trekking imaće evropsku premijeru na auto-salonu u Ženevi, početkom marta, a u prodajnim salonima naći će se tokom juna 2013. godine, kada će biti poznata i njegova cena.

Pročitajte o produženoj verziji modela 500L sa sedam sedšita.

Pročitajte o modelu 500L za tržište SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: