Mercedes Citan

Na francuskom jeziku reč opuštanje kaže se detant, a ovaj izraz se u diplomatiji koristi za otopljavanje odnosa, odnosno približavanje interesa. Detant se dogodio između Mercedesa i njihovih francuskih partnera, u čijoj simbiozi je nastao novi kombi Citan.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

08:55

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Radite u kancelariji i tvrdite da vam (nam) je posao stresan? Verovatno jeste, ali je onda simulacija koju smo nakratko doživeli na promociji Mercedesa Citan zaslužila beneficirani radni staž.

Zamislite da u cik zore dođete na posao, gde vas čeka ljuti šef sa kombijem punim stvari za raznošenje i radni nalog koji podseća na omanji udžbenik iz osnovne škole.

Izlazite na ulice grada, a tamo vas dočekuju nevaspitani taksisti, ljuti službenici, netolerantne mame koje voze decu u školu, pešaci samoubice koji samo što vam ne naskaču na haubu i, a to je poslastica u Kopenhagenu, gradu u kojem je održana promocija, brzi i ljuti biciklisti koji su zakonom zaštićeni kao polarni medvedi i ne staju nikome, pa čak ne prezaju od toga da razjure pešake sa pešačkog prelaza.
Na turi vas čeka bezbroj kamera sa radarima, gomila policajaca koji se ljubazno smeškaju, ali samo čekaju priliku da vas olakšaju za godišnju zaradu, smešno niska ograničenja brzine, pomalo konfuzno sužene ulice, koje dodatno snižavaju brzinu, uski prolazi i parkinzi na kojima istovarujete robu.

Naša praksa "upalim sva četiri migavca i mogu da stanem gde hoću" ne funkcioniše u kulturnim sredinama. Zato često morate da napravite krug - dva oko bloka kako biste pronašli regularno parking mesto kako biste istovarili robu.

Pri svemu tome, štoperica kuca i ako ne isporučite robu na vreme, ode procenat od plate, a možda i sam posao. Sve ovo smo uspeli da doživimo na izuzetno osmišljenoj i pripremljenoj promociji Mercedesa Citan.
Novinari su dobili po kombi pun robe, radni nalog i pušteni su u vatru da na svojoj koži osete sve "čari" ovog posla. Zaista nije bilo lako, na kraju dana osećali smo se potrošeno, pa je čak i vaš izveštač zadremao u avionu na povratku, što mu se do sada nikada nije dogodilo u osamnaestogodišnjoj karijeri.

I zamislite sada da vam u svom tom "ludilu" koje smo opisali na početku neko da da vozite veliki Mercedes Sprinter. Vožnja velikog kombija u zagušenim gradovima, a Kopenhagen je prohodan i opušten u odnosu na većinu gradova u Srbiji, pretvorila bi se u nemoguću misiju.

Upravo zbog toga je Mercedes i odlučio da upotpuni svoj teretni program i ponudi modele gradskih dostavnih vozila.
Dužine: 3,94/4,32/4,71 m
Problem u ovom segmentu tržišta je izuzetna konkurencija, koja je dovela do drastičnog sniženja cena.

Po rečima Bernda Štegmana, direktora marketinga komercijalnih vozila u Mercedesu, da je nemački gigant razvio Citan od "nule", kao što je uradio sa većim modelima kombija, jednostavno ne bi mogao da pronađe računicu i svet bi bio uskraćen za ovo dostavno vozilo.

Zbog toga se Mercedes obratio svom partneru, grupaciji Renault-Nissan i od njih preuzeo platformu modela Kangoo.
Naravno, pre nego što je poneo trokraku zvezdu, ovaj kombi je prilagođen nemačkim standardima.

Za početak, tu je potpuno izmenjen dizajn prednje maske i farova, a drugačija su i zadnja svetla.

Takođe je nova i komandna tabla. Ona je jednostavna, ali vrlo pregledna i ergonomična sa puno prostora za odlaganje sitnica, što itekako olakšava svakodnevni posao.

Putnička verzija pored velike ostave ispod krova kod vetrobrana ima i praktične zatvorene police iznad glava vozača i suvozača.
Vrlo tipična je i kombinovana ručica migavaca i brisača iza volana.

Za razliku od rešenja na novim putničkim modelima, poput A klase, ručica na Citanu je smeštena nisko i nedostupno, kao na starijim modelima Mercedesa.

Materijali u kabini su robustni i trajni, a auto deluje vrlo utegnuto i dugovečno. Od konstruktora smo saznali i da su promenili parametre oslanjanja, tako da je ogibljenje tvrđe, a ponašanje automobila u vožnji je nešto stamenije nego kod modela Kangoo.
Dostavna vozila moraju da budu praktična i da se prilagode svim potrebama i zahtevima prevoznika. Zbog toga je Mercedes pripremio tri verzije Citana i to u tri različite dužine.

Tu je lako dostavno vozilo, odnosno dostavni kombi koji je dostupan u tri različite dužine: 3,94 m, 4,32 m i 4,71 m.

U početku, u ponudi će se naći četiri motora, odnosno tri verzije turbo-dizela zapremine 1.5 litara. Reč je o poslednjoj generaciji 1.5 dCi motora, koji je u mercedesu dobio oznaku OM 607.
Najslabija verzija u Citanu 108 CDI ima snagu 75 KS i obrtni moment 180 Nm, Citan 109 CDI razvija 90 konjskih snaga i 200 Nm, dok najjači Citan 111 CDI ima 110 "konja" i maksimalni obrtni moment od 240 Nm.

Uz BlueEFFICIENCY paket, koji pored ostalog podrazumeva i start/stop sistem, ovaj dizel motor je postigao rekordno nisku potrošnju u klasi, od 4,3 litra na 100 kilometara.
Servisni intervali su maksimalno produženi, pa se redovni servis obavlja na pređenih 40 hiljada kilometara, ili dve godine, a veliki servis na 240 hiljada kilometara, kada je vreme za zamenu zupčastog kaiša bregastog vratila.

Jedini benzinac u pondi ima zapreminu 1.2 litra, turbo-punjač, i razvija 114 KS i maksimalni obrtni moment od 190 Nm, ali njega nismo stigli da provozamo na prezentaciji.
Citan poseduje kompletnu bezbednosnu opremu.

Gradski dostavni kombi u standardnoj opremi sadrži novi adaptivni ESP sistem, koji uzima u obzir i teret koji se prevozi i kombinuje funkcije sistema ABS, kontrole nad i podupravljanja (VDC), kao i TCS (Sistem kontrole prijanjanja) i ASR (kontrola proklizavanja).
Mercedes Citan 1.5 dCi; 75 KS/180 Nm (108 CDI), 90 KS/200 Nm (109 CDI), 110 KS/240 Nm (111 CDI).
Sa prezentacije smo otišli puni utisaka. Na tržište koje ima najviše kupaca dolazi vrlo jak takmac koji pretenduje na vrh.

Mercedes Citan naći će se u prodaji na našem tržištu krajem septembra. Cene u Srbiji još uvek nisu zvanično objavljene, ali smo nezvanično saznali da će biti vrlo konkurentne.

Međutim, iako se teretna vozila u ovom segmentu kupuju pre svega računicom, a ne srcem, kako reče predstvnik fabrike, Mercedes Citan vam neće samo verno služiti, već će vam doneti i onu psihološku prednost kada prilikom ugovaranja posla budućem poslovnom partneru predstavite svoj vozni park.

Univerzalni pomoćnik u poslu

Mercedes Citan Mixto
U ponudi je i varijabilno vozilo Citan Mixto sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila, žičanom pregradom prema tovarnom prostoru i dvoje kliznih vrata.

Ova verzija zasniva se na najdužoj varijanti karoserije.
Mercedes Citan - putnièka verzija
Treća, osnovna verzija, je Citan putničko vozilo, takođe sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila i, po izboru, kliznim vratima na obe strane vozila, ali ovog puta sa srednjim međuosovinskim rastojanjem.

Maksimalna dozvoljena bruto masa vozila može biti i 2.200 kilograma. U zavisnosti od verzije, Citan dolazi sa standardnim dvokrilnim vratima prtljažnika, ili jednostrukim koja se otvaraju na gore.

Krovne šine dostupne su kao dodatna oprema, a praktičan detalj je specijalni otvor na zadnjem delu krova koji služi za prevoz merdevina i drugih dugačkih predmeta.

Više fotografija Mercedesa Citan možete pogledati u našoj Galeriji.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: