Volkswagen Amarok - veliki vuk

Da počnemo ovako - Volkswagen Amarok je jedan glomazan pick-up. Sa dužinom od 5,25m i širinom i visinom od po 2 metra, teško da ga neko neće primetiti.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2012.

17:52

Default images

Pokreće ga dvolitarski četvorocilindraš u dve verzije, sa jednom turbinom i 122 „konja“ ili Bi-turbo sa 163 konjske snage.

Na našu sreću, ovaj koji je bio na testu je top verzija, kako po pitanju motora, tako i po paketu opreme.

Iza duple kabine (koju naš narod, iz odavno zaboravljenih razloga, i dalje zove „putar“), nalazi se otvoreni tovarni prostor dužine preko metar i po, koji može da ponese 1.150kg.

Euro-paleta bez problema staje između kućišta zadnjih točkova. I to popreko!

Obećana prosečna potrošnja ovog lifestyle teretnjaka je svega 7,8 litara na 100 kilometara, dok je u realnoj gradskoj vožnji i malo maltretiranja po Kosmaju, došla i do 10 litara. Ovaj podatak ne treba da vas uplaši jer je vožnja na testu bila sve osim štedljiva.

Osećaj za upravljačem ovog „kamiončeta“ je fenomenalan. Sedite visoko, iza prostranog poklopca motora i u svakom trenutku osećate da ste u glomaznom vozilu.

Ipak, nema ni blagih nagoveštaja neudobnosti, tromosti i ostalih osobina teretnjaka. Amarok je okretan, stabilan, vrhunski upravljiv i svom vozaču uliva svaku vrstu sigurnosti. Buka moćnog dizelaša jeste nešto što se ponekad može čuti, ali se od radno-transportne mašine i ne očekuje vrhunska tišina.

Dimenzije i oblik ovog velikog Volkswagen-a definitivno upadaju u oči ostalim učesnicima u saobraćaju. Upadljiva je predusretljivost vozača kada im naiđete u susret ili im se pojavite u retrovizoru. Svi vas puštaju da prođete, da se uključite, prave vam mesta... mora se priznati da taj osećaj prija. Ili su saobraćajna kultura i tolerancija na našim ulicama doživele dramatično poboljšanje, od pre nekoliko dana.

Unutrašnjost je iznenađujuće prijatna za jedno vozilo za bespuća i teške zadatke.

Osim robusne i, čini nam se, na sve otporne crne i braon plastike na instrument-tabli i gumenih, lakom čišćenju prilagođenih podova, sve u kabini Amaroka odgovara aktuelnim standardima za putnička vozila i sasvim je prihvatljivo i za duža, udobna putovanja.



Poseduje odličan dvozonski klima uređaj, kvalitetan audio-sistem, jako udobna i višestruko podesiva prednja, kao i sasvim pristojna zadnja sedišta sa Isofix sistemom, držače za čaše, pregrade za sitnice ali i za krupnije stvari su svuda. Selekcija pogona se vrši prostim pritiskom na dugmiće koji se nalaze pored menjača. Preporučljivo je kretati se pogonom na zadnje točkove, kada je manja i potrošnja, a kada vam zatreba pogon na sva četiri, to se odabira pritiskom na pomenuto dugme. Takođe je moguće odabrati i 4x LOW režim rada, za izuzetno teške terene. Tada se prenosni odnosi u menjaču menjaju i postaju izuzetno kratki, a obrtni moment je „koncentrisan“ na vaše vučne zahteve i izlazak iz npr. dubokog blata. Amarok takođe ima i blokadu zadnjeg diferencijala i hil descent kontrol, odnosno uređaj koji ograničava brzinu vašeg kretanja nizbrdo, kada samo koristite volan, ali ne i papučicu gasa.

Kao zaključak, postavljamo pitanja i dajemo odgovore - šta se očekuje od jednog terenskog pick-up-a?

- Da se kreće po svim mogućim i nemogućim terenima?

- Da nosi tonu tereta?

- Da primi 5 putnika?

- Da svoj petorici bude udobno i da budu bezbedni?

- Da ima dovoljno snage?

- Da je napravljen od materijala otpornih na sve i svašta?

- Da se lako održava?

Pa... sve to, da.

I ovaj novi veliki Volkswagen maestralno ispunjava sva ta očekivanja. Ono što nije naročito (ako je i uopšte) bitno za ovu klasu automobila, to je izgled, dizajn, nastup.

Ipak, Amarok nas je i tu prosto očarao. Naročito sa dodatkom, poklopcem tovarnog prostora. Smeli bi da ga koristimo i u svakodnevnoj, gradskoj vožnji.

Možda čak i za večernji izlazak (u macho fazonu) - kada bi imali gde da ga parkiramo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: