Zašto kasne registarske tablice?

Obećani zakonski rok za nove oznake je prošao, a niko od nadležnih se ne izjašnjava gde je zapelo.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

10:40

Default images

Po Srbiji jure automobili označeni jugoslovenskom trobojkom na tablicama koje po formatu i kvalitetu daleko zaostaju za evropskim standardom.

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, kao i o obliku, boji, dimenziji i sadržini registarskih tablica, koji je objavljen 29. decembra 2007. godine u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i stupio na snagu 5. januara trebalo je da počne da se primenjuje po isteku šest meseci od stupanja na snagu. Dakle, 6. jula je trebalo da počne – ali nije počelo.

Primera radi, naš južni sused, Crna Gora, od 6. juna ove godine izdaje nove tablice, a stare će do nove godine poputpuno da zameni, da ne kažemo ukine jugoslovenske.

Čak i Kosovo sa veoma problematičnim državnim statusom hoće da nas pretekne. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti, nedavno je izjavio za Kosovapres da nije određen datum izdavanja, ali da očekuje da će do kraja godine biti puštene u promet nove registarske tablice koje će imati grb ili zastavu i natpis RKS. Ovo RKS je oznaka države koju još nije usvojila ni odobrila Međunarodna agencija za saobraćajne oznake UN. Kako stvar stoji sa srpskim tablicama? Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, pod čijom ingerencijom je resor saobraćaja nedavno se oglasio. Odlučeno je, rekao je, da se tablice za automobile izdaju kao i do sada, što znači da je ukinuta prethodna odluka da se 6. jula krene sa izdavanjem novih srpskih tablica.

U tom ministarstvu, posle našeg upornog zvanja, uputili su nas na MUP Srbije. Poslali smo MUP-ovom Birou za odnose sa javnošću još 30. jula elektronskom poštom molbu da nam se odogovori da li su na vidiku nove registarske tablice, kada će one početi da se izdaju i ako ima problema u izradi i početku primene – koji su. Dalje, ko će ih proizvoditi, kako će teći zamena i sve u vezi sa ovim velikim ali važnim poslom u našoj državi. Zatražili smo i da nam pošalju podatke koliko će biti registarskih područja, koliko će tablice koštati građane i kakav će biti njihov konačni izgled (dimenzije, boje, raspored slova...).

Ljubazne službenice ni do trenutka dok ovo pišemo nisu od nadležnih službi u MUP-u dobile odgovore na naša pitanja. Obećanje je da ćemo dobiti odgovore u najkraćem mogućem roku.
Odmah pošto su započela nagađanja da će Srbija dobiti nove registarske oznake, u prvi plan je kao mogući proizvođač itaknuto preduzeće „Boja“ iz Sombora, u kojem su – očekujući izradu tablica – od 2004. godine do prošle uložili oko milion evra za liniju proizvodnje. Mašina je, prema rečima Zlatomira Jankovića, zamenika direktora, nabavljena u saradnji sa kompanijom iz Nemačke, i njome može da se u dve smene u toku dana proizvede 35.000 i 40.000 tablica.

Pritom, njom može da se ugradi laserski ugraviran serijski broj sa sigurnosnim algoritmom, koji može da bude registrovan zajedno sa vlasnikom vozila u bazi podataka, može da bude utisnut hologram, kakav poseduju pasoši i novčanice, zatim samouništavajuće nalepnice sa ličnim podacima, folija označena sigurnosnim žigom i druga vrsta zaštite.

Čak je i MUP Srbije u novembru 2007. godine izdao potvrdu ovom preduzeću, kao preporuku da može da učestvuje na tenderima. Uz to, u potvrdi se kaže da je AD „Boja“ dugogodišnji poslovni partner ministarstva na poslovima izrade registarskih tablica za sve vrste motornih vozila u Srbiji i da je MUP veoma zadovoljan, zato što „Boja“ sve svoje obaveze ispunjava na vreme, a uz to iznosi se i podatak da je preduzeće samo u poslednje tri godine MUP-u isporučilo 1.696.138 komada registarskih tablica odgovarajućeg kvaliteta.

Kako smo saznali od Dragana Kusonića, rukovodstvo „Boje“ 6. avgusta ima zakazan sastanak u MUP-u u Beogradu povodom početka izrade novih registarskih tablica, a razgovaraće se o uslovima koji treba da se ispune, da bi dobili ovaj milionski posao. Nezvanično, izrada novih registarskih tablica biće ubrzana i one će započeti krajem septembra 2008. godine.

U međuvremenu, nove registarske oznake već nekoliko meseci nose samo službeni automobili Vojske Srbije.

Autori: Ozren Milanović, Zejnel Zejneli
Izvor: "Politika"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: