Dečaka spasla reakcija vozača, ali i autonomna kočnica

Savremeni elektronski sistemi pomoći vozaču u teoriji i na simuliranim testovima funkcionišu odlično, ali najbolja potvrda njihove vrednosti su situacije iz stvarnog života.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

12:21

Dečaka spasla reakcija vozača, ali i autonomna kočnica
Screenshot YouTube

Video-snimak incidenta u kome se vidi kako se šleper zaustavlja u poslednjem trenutku ispred neopreznog dečaka koji je istrčao na put imao je srećan kraj zahvaljujući pravovremenoj reakciji vozača, ali i Volvo sistemu automatskog kočenja u slučaju opasnosti koji je takođe u velikoj meri zaslužan za to što je tragedija izbegnuta: Kao i mnogi drugi svetski proizvođači motornih vozila, i Volvo je razvio tehnologiju pomoći vozaču pri kočenju u situacijama kada kompjuter proceni da postoji opasnost od sudara sa vozilom ispred ili, kao u ovom slučaju, od udara pešaka. Sistem najpre signalizira vozaču da reaguje kako bi izbegao sudar, a ako njegova reakcija (kočenje) nije dovoljna da bi se sprečila nezgoda, automatski koči vozilo.

Na papiru i testovima u kontrolisanim uslovima sve deluje sjajno, ali tek incidenti poput ovog (koji je snimljen kamerom na komandnoj tabli drugog kamiona koji se kretao iza autobusa) pokazuju njegovu pravu vrednost i ulogu – spasavanje ljudskih života u saobraćaju.

Sistem koji Volvo ugrađuje u svoja vozila sastoji se od kamere, radara, kontrolne jedinice i kočionog sistema. Služi pre svega da spreči sudar sa drugim vozilom koje je naglo usporilo ili se zaustavilo u istoj kolovoznoj traci, ali se jednako dobro pokazao u detektovanju manjih pokretnih objekata kao što je u ovom slučaju dečak koji pretrčava put.

Kako sistem funkcioniše možete pogledati u video-klipovima u kojima Volvo demonstrira ovu tehnologiju: . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: