Revolucionarni pomak u testiranju automobila bez vozača

Tehnologija samovozećih automobila veoma je napredovala u poslednjih nekoliko godina, a jedan od pionira u ovoj oblasti, IT gigant Google, načinio je još jedan veliki korak u razvoju i testiranju automobila bez vozača.

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

09:42

Revolucionarni pomak u testiranju automobila bez vozača
Screenshot YouTube

Google sve svoje operacije u vezi sa razvojem samovozećih automobila od pre godinu dana vodi pod okriljem novoosnovane kompanije Waymo, koja je i u 2017. nastavila da uvodi novine u program testiranja prototipova autonomnih vozila.

Jedan od najvećih pomaka načinjen je nedavno, kada je Waymo počeo da testira samovozeće automobile na javnim putevima bez prisustva osoblja na mestu vozača i suvozača, koji su ranije tu sedeli iz predostrožnosti: U svim prethodnim fazama testiranja na javnim saobraćajnicama bilo je obavezno da se barem na mestu vozača nalazi neko od zaposlenih iz kompanije, čiji je zadatak bio da se prihvati volana u slučaju da dođe do nepredviđenih okolnosti u autonomnoj vožnji i tako spreči potencijalni incident.

Waymo, a ranije Google, pridržavali su se ovog pravila tokom prethodnih osam godina, uprkos tome što su tvrdili da su njihovi samovozeći prototipovi sasvim bezbedni.

Napokon, Waymo je saopštio da "bezbednosni" vozači više nisu neophodni. Kompanija je najavila da započinje novu fazu testiranja, tokom koje će se prototipovi kretati u raznim četvrtima grada Finiksa u Arizoni bez nekog od članova test tima na mestu vozača. Vremenom, područje na kome se obavljaju testiranja obuhvatiće prostor veći od onog koji zauzima London sa predgrađima.
Screenshot YouTube
Prototipovi samovozećih automobila kompanija Waymo i Google su od 2009. prešli preko 3,5 miliona milja (5,6 miliona km) tokom testova u realnim uslovima.

Istovremeno, svakodnevno se obavljaju kompjuterske simulacije kretanja automobila bez vozača tokom kojih virtuelna vozila dnevno prelaze preko 10 miliona milja (16 miliona km).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: