Ovo je najbrži automobil na svetu: Potvrđeno 447,2 km/h

Koenigsegg Agera RS postao je zvanično najbrži produkcijski automobil na svetu koji može legalno da se vozi po javnim saobraćajnicama, nakon što je u Nevadi tokom dva pokušaja izmerena prosečna brzina od 277,9 milja na sat (447,2 km/h).

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

09:45

Ovo je najbrži automobil na svetu: Potvrđeno 447,2 km/h
Koenigsegg Agera RS

Tako je ovaj model švedske kompanije Koenigsegg, koja se bavi proizvodnjom supersportskih automobila u malim serijama, za kratko vreme oborio još jedan brzinski rekord koji je pre njega držao neki od Bugattijevih modela.

Naime, Agera RS u oktobru je nadmašila svetski rekord u ubrzanju iz mesta do 400 km/h, i ponovnom zaustavljanju (0-400-0 km/h), koji je mesec dana ranije postavio Bugatti Chiron i to za skoro 6 sekundi.

Ovog puta, model iz radionice Koenigsegga skinuo je sa trona drugi Bugattijev automobil, Veyron Super Sport, koji je 2010. na test stazi u Nemačkoj zabeležio maksimalnu prosečnu brzinu od 431 km/h.

Najnoviji rekord koji je u Nevadi za volanom Agere RS postavio test vozač Koenigsegga, Niklas Lilja, izmeren je po pravilima Ginisove knjige svetskih rekorda i zvanično potvrđen od te organizacije.

U prvoj vožnji izmereno je 272 milje na sat (437,7 km/h), a u drugoj čak 284,3 milje na sat (457,5 km/h).

Pogledajte snimak rekordne vožnje: Međutim, postavalja se pitanje koliko će Agera RS ostati na vrhu, s obzirom da je Bugatti još ranije najavio da mu je cilj da njegov novi model, Chiron, bude najbrži serijski automobil na svetu koji može da se vozi po javnim putevima.

Još jedna pretnja stiže sa druge strane Atlantika, iz SAD, gde je firma Hennessey početkom novembra predstavila svoj novi hipersportski automobila – Venom F5, za koji taj proizvođač tvrdi da može da razvije čak 300 milja na sat (482 km/h).
Koenigsegg Agera RS
Što se tiče aktuelnog rekordera, Koenigsegga Agera RS, ovaj model za pogon koristi 5.0 V8 biturbo motor koji u snažnijoj pogonskoj konfiguraciji, preuzetoj iz modela One:1, raspolaže sa 1.379 ks i 1.369 Nm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: