Benzinci i dizelaši nepoželjni od 2030.

Holandska vlada planira da zabrani prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2030. kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida u toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

09:06

Benzinci i dizelaši nepoželjni od 2030.

Vlasti u Holandiji žele da 2030. postignu da se CO2 emisija smanji za 49% u poređenju sa nivoom iz 1990. godine i veruju da će zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem doprineti da se taj cilj realizuje.

Holanđani nisu usamljeni u svojoj nameri, s obzirom da se i neke druge zemlje kreću u istom pravcu. Među njima su Francuska i Velika Britanija koje planiraju da zabrane nove benzince i dizelaše do 2040.

Zabrana prodaje automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem samo je jedna od mera za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Druga važna odluka vlasti jeste postepeno zatvaranje svih termoelektrana u ovoj državi do 2030. godine.

Kako se Holanđani u velikoj meri oslanjaju na automobile kao prevozno sredstvo, u narednim godinama električna vozila trebalo bi da postepeno zamene ona opremljena benzinskim i dizel motorima.

Trenutno, procenat električnih automobila na holandskim putevima nije veliki i iznosi svega 6,4% ukupnog voznog parka. Ipak, u 2016. zabeležen je rast prodaje vozila na struju od 47% u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da je sve više vozača zainteresovano za ovu vrstu automobila, pre svega zahvaljujući stimulativnim merama države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: