Prva vožnja: Renault Captur (redizajn)

Uz kafu i odlične kolače, na svetskoj prezentaciji restilizovanog Captura domaćini su nam rekli da je novi model kvalitetniji i da poseduje nove tehnologije. Potom su nam podelili ključeve i uputili smo se u gust saobraćaj Kopenhagena kako bismo sami otkrili sve novine.

Izvor: B92

Subota, 12.08.2017.

10:53

Prva vožnja: Renault Captur (redizajn)

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Moramo da pohvalimo našeg domaćina što je odlučio da se ne drži klišea prilikom organizovanja svetskih prezentacija.

Prve vožnje Captura nisu bile održane u nekoj od "egzotičnih" destinacija, poput Barselone, Lisabona, Malage, ili recimo Sardinije. Ovog puta, baza nam je bila u prelepom i mirnom Kopenhagenu.
Danci već godinama izvode velike radove u centru grada, pa je saobraćaj gust i usporen.

Međutim, ljudi su opušteni, spokojni i nasmejani, pa tokom probnih vožnji ni jednom nismo čuli sirenu.

Dajte migavac i ljubazno će vas pustiti da se prestrojite, bez drame, gestikulacije, ili nečeg goreg, na šta smo već navikli na pomenutim, uobičajenim destinacijama za prezentaciju novih automobila.
Tako opušteni, mogli smo da se posvetimo vrlinama i manama novog automobila, pa smo pronašli vremena čak i da razgledamo okolinu.

A Kopenhagen je, kao što smo već rekli, zaista fin. U centru nema solitera i i staklenih građevina koji bi narušili drevni izgled prestonice.

Na periferiji zgrade do maksimalno osam spratova. Celi zidovi su od stakla, što je više potreba nego hir, jer je sunce ovde tražena "roba". Nigde zavese na vidiku.

Jednostavno, svako živi svoj život i ne pomišlja da pogleda da li je trava zelenija preko puta.
Sve u svemu, Danci su nas odlično ugostili, a sada o automobilu koji je bio glavni razlog našeg boravka u Kopenhagenu.

Dizajn je suptilno promenjen, ali itekako dovoljno da se auto razlikuje od prethodne verzije.

Pre svega drugačiji su farovi, maska hladnjaka, kao i hromirana zaštitna ploča ispod prednjeg i zadnjeg branika. Rekoše nam da su ih ugradili pre svega kako bi Captur dobio snažniji “ofroud” izgled.
Drugačija su i prednja dnavna svetla u LED tehnologiji. U najskupljim paketima opreme i uz doplatu dobićete farove i oborenih i dugih svetala u LED tehnologiji.

Takođe, uz tu svetlosnu grupu dolaze i LED migavci koji se sukcesivno uključuju u smeru od unutra ka spolja. Ovo je jedna od osobina koje su do sada krasile samo automobile premijum segmenta.
Kada već pričamo o svetlima, napomenimo i to da je zadnja grupa promenjena i da ima svetlosni potpis u obliku slova "C" i to u tri dimenzije.

Ovde dodajemo da možete i da birate boju lasjni na vratima koja je uklopljena sa bojom poklopaca šrafova na felnama, kao i brojne druge sitne detalje kojima ćete automobil prilagoditi svojim željama i stilu.
Prilikom podele automobila, zatražili smo verziju koja predstavlja najveću promenu što se tiče kabine i opreme, a to je automobil u najprestižnijoj opremi Initiale Paris, koja do sada nije bila dostupma.

Recimo, migavci koje smo opisali, u standardu dolaze sa ovim paketom opreme. Međutim, kada otvorite vrata, shvatićete suštinu restilizacije Captura.
Prva verzija bila je bazirana pre svega na modelu Clio, pa je plastika bila tvrda i ne previše prijatna, kao i kod svih klasičnih hečbek vozila B segmenta.

Sada je Renault očigledno zeleo da naravi veliki jaz između kasičnih modela i flote svojih krosovera/SUV-a. Kompletna plastika je objektivno bitno kvalitetnija, a čini se i nešto bolje sastavljena.

Obloge na vratima u na komnadnoj tabli su mekane i prijatne na dodir, a u Initiale Paris su čak izvedene od kože, ili bar nečega što veoma podseća na nju, sa dobro vidljivim štepovima.
Sledeća stvar na koju uvek obraćamo pažnju tokom upoznavanja sa automobilom je komfor, a to podrazumeva i izlolaciju kabine i “setap” ogibljenja.

Očigledno su i tu stvari pomerene na mnogo viši nivo. Auto je tiši i udobniji za vožnju. Udarne rupe, a, verovali ili ne, ni Danci ne umeju da sastave poklopac šahta sa ostatkom podloge kako treba, novi Captur upija mnogo lakše i prijatnije.
Opšti utisak je da je auto mnogo zreliji, udobniji, prijatniji za vožnju.

Rečiju, Renault je pomerio Captur za klasu više nego što je bio, pa sada više nego ravnopravno konkuriše FIAT-u 500X, Opel Mokki X, Citroenu C4 Cactus...

Novi “gedžeti”

Fabrika je prilikom restilizacije bila prilično rezervisana u pogledu ugradnje elektronskih uređaja. Novine su upozorenje na automobil "u mrtvom uglu", kao i sistem za automatsko parkiranje (paralelno, u garažu i pod uglom).

Upitani za uređaje poput automatskog kočenja pred preprekom, ili očitavanja saobraćajnih znakova, predstavnici proizvođačas su nam kazali da je to ipak ostavljeno za sledeću generaciju.

In memoriam: Ivan Katunac (1975 – 2017.)

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: