Nissan Leaf za 2018: Šta smo saznali do sada

Japanski proizvođač predstaviće početkom septembra drugu generaciju najprodavanijeg električnog modela na svetu, a uoči zvanične premijere na Internetu su se pojavili novi tehnički detalji.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

10:06

Nissan Leaf za 2018: Šta smo saznali do sada
Nissan Leaf za 2018. (tizer fotografija)

Ako je verovati podacima koje je objavio sajt Autobytel, novi Leaf će imati znatno jači elektromotor koji će proizvoditi 147 ks, za razliku od aktuelnog modela koji isporučuje 107 "konja".

Porastao je obrtni moment pogonske jedinice i to sa 254 Nm, na 320 Nm.

Elektromotor dobijaće potrebnu energiju iz baterije kapaciteta 40 kWh, a za sada nije poznato koliko će kilometara novi Leaf moći da pređe pre nego što se ona isprazni. Poređenja radi, model prve generacije, koji je još u prodaji, sa baterijom od 30 kWh ima autonomiju u vožnji do 250 km, pa bi u verziji sa 40 kWh, radijus kretanja trebalo da bude 300-350 km.

Prema nezvaničnim informacijama, Nissan bi mogao da ponudi i varijantu sa većom baterijom, od 60 kWh, koja bi Leafu omogućavala autonomiju od čak 500 km.
Nissan Leaf za 2018. (detalj fara)
Prema podacima koji su procurili na Internet, dužina novog Leafa je 4.480 mm, širina 1.790 mm, a visina 1.560 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.700 mm.

Nissan je ranije najavio da će Leaf 2 imati i revolucionarni sistem kontrole brzine vozila.

U pitanju je tehnologija e-Pedal, koji potpunu kontrolu nad kretanjem vozila prebacuje na samo jednu papučicu, koja tako istovremeno služi i kao gas i kao kočnica. Naime, kada se pritisne gas vozilo ubrzava, a otpuštanjem papučice se ne samo oduzima gas već se angažuju i kočnice. Kada se papučica pusti, vozilo staje.

Nissan je saopštio da je u pitanju prvi sistem za upravljanje vozilom jednom nogom i da ova tehnologija "pokriva 90 odsto potreba za vožnju". To svakako znači da je za preostalih deset odsto tu i dalje stara dobra kočnica, a na e-Pedal sistem se prelazi pritiskom na dugme.

Kada je reč o ceni, novi Leaf će na američkom tržištu imati cenu od 29.990 dolara, dok će najskuplja verzija, sa Nissanovim auto-pilotom i brojnim aktivnim sistemima bezbednosti koštati 38.795 dolara. Cene su bez uračunatih subvencija koje u SAD variraju u zavisnosti od savezne države u kojoj se kupac nalazi.

Kada se novi Leaf krajem godine pojavi u prodaji, najveći rival će mu biti Chevrolet Bolt, koji se u Evropi prodaje kao Opel Ampera-e.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: