Test: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Enjoy

Sa novom Astrom K družili smo se više puta na međunarodnim prezentacijama i to u verzijama sa maksimalnom opremom. Sada je na red došla vožnja u domaćim uslovima, sa drugim po redu, Enjoy paketom opreme.

Izvor: B92

Utorak, 25.07.2017.

10:23

Test: Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Enjoy

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Astra karavan, odnosno Sports Tourer, što je zvaničan naziv ove verzije, imala je svetsku premijeru 2016, par meseci posle hečbeka. Mi smo iskoristili mogućnost da je testiramo u relativno skromnijem paketu opreme, za koji pretpostavljamo da će većini kupaca u Srbiji biti interesantan. Iskreno, očekivali smo veliku razliku u odnosu na najopremljenije Astre koje smo vozili na međunarodnim prezentacijama.

Testirani auto je opremljen Enjoy paketom, koji je drugi po redu od četiri ponuđena. Lako ćete ga prepoznati po tome što je prednja maska hromirana, ali ne i okviri prozora, odnosno lajsna duž C stuba, koji je inače lajtmotiv nove Astre Sports Tourer.

Teoretski, sve to deluje prilično skromno. Međutim, kada se otvore vrata automobila, nastaje pravo iznenađenje.
Najteže je kada dizajneri moraju da pronađu pravu meru u tome da unutrašnjost izgleda inovativno, svedeno, sofisticirano i moderno uz zadržavanje minimalizma, koji je već decenijski trend u zapadnoevropskoj kulturi.

To im je definitivno pošlo za rukom pa zbog kompleksnosti dizajna možemo reći da je ovo najuspelija Astra do sada.

Na prethodnoj generaciji imali smo utisak da su se konstruktori potrudili da naprave sjajan posao u pogledu ergonomije i inženjeringa, ali je uvek nekako malo nedostajalo pa da budemo potpuno zadovoljni.

Ovog puta, ostali smo bez teksta. Auto je zaista kompletan kada je reč o izgledu, konstrukciji i kvalitetu materijala i završne obrade. Time je potpuno zasluženo Astra dospela u sam vrh klase a odmah nam je pala na pamet i titula "Automobila 2016. godine" u Evropi za koju apsolutno može da se kaže da je osvojena s punim pravom.
Da se ipak vratimo konkretnim stvarima. Kabina je veoma prostrana i nudi više mesta za kolena putnika pozadi. S obzirom da je ovo karavan, linija krova na zadnjem delu automobila je povišena, tako da i putnici visoki dva metra neće imati nikakav problem da se smeste pozadi.

Suština svakog karavana je veliki tovarni prostor, a Astra u tom smislu zaista ima šta da pokaže. Ne samo što je zapremina povećana na ogromnih 540 litara, već je gepek projektovan tako da bočne ivice budu potpuno ravne, kako bi se olakšao utovar i, generalno, što bolje iskoristio prostor.

U bokovima su pregrade sa bravicom u koje možete smestiti neke sitnice koje su stalno u automobilu, kao što je, na primer, kutija sa sijalicama.

Ispod ravnog poda krije se prostor rezervnog točka. U našem slučaju, auto je opcionalno opremljen pomoćnim rezervnim točkom.

Jednim potezom se obaraju nasloni zadnjih sedišta, tako da se ravan pod nastavlja u dubini kabine. Inače, u Astru bez problema može da stane i euro-paleta.
Opel posebno ističe nekoliko detalja u svojim reklamnim kampanjama po kojima je Astra postala prepoznatljiva. Pogađate, to su specijalni LED farovi, kožna sedišta sa masažerom i automatsko otvaranje prtljažnih vrata zamahivanjem nogom ispod zadnjeg branika.

Na žalost, sve to je dostupno tek u višim paketima opreme, s tim što je poslednja stavka sa električnim otvaranjem gepeka dostupna uz doplatu od 150 evra već na sledećem, Dynamic paketu. Kod najvišeg, Innovation, ona je standard. Bez obzira na to, nema mesta nezadovoljstvu ako vam je budžet ograničen. Dovoljno je da doplatite 700 evra za "komfort paket II", pa da u automobilu imate sve što je neophodno za udobnu vožnju.

Za navedeni iznos dobijaju se ambijentalno osvetljenje, prednji i zadnji parking senzori, automatska aktivacija oborenih svetala, automatska "klima" sa dve zone i automatskim odmagljivanjem stakala, senzor za kišu, zadnji zvučnici, zadnja svetla za čitanje, elektrohromatski retrovizor i štitnici od sunca sa osvetljenim ogledalima.
Upravo ovaj paket je u testiranom automobilu i sa njim se unutrašnjost, pre svega zahvaljujući automatskoj "klimi", ne razlikuje mnogo od najskupljih verzija.

Naravno, ovde nema električne parkirne kočnice, već je tu klasična. Ispod komandi "klime" je vrlo praktičan stalak za mobilni telefon koji stoji oboren ali u vertikalnom položaju. Ukoliko ga kablom povežete sa multimedijalnim sistemom, gotovo sve aplikacije, uključujući i navigaciju sa telefona, moći ćete da koristite preko centralnog displeja automobila.

Primetili smo da je na Astri Enjoy primenjena drugačija postavka dugmića i tastera na volanu, s obzirom da ima crno-beli displej između instrumenata. Jesu drugačiji, ali ne i manje kvalitetni u odnosu na skuplje verzije. Mi svakako preporučujemo doplatu za "paket drajver asistens 1", koji obuhvata upozorenje ukoliko vozite previše blizu vozilu ispred, kontrolu u slučaju napuštanja saobraćajne trake koja sama koriguje volan ukoliko se približite liniji, automatsko kočenje, prepoznavanje znakova na putu i još dosta toga.

Cena ovog paketa je 800 evra i on je, bar po našem mišljenju, najvažniji od sve dodatne opreme. Dakle, Astra se može nazvati poslednjom rečju tehnike kad je u pitanju bezbednosna oprema.
I posle nekoliko dana vožnje nije nas napuštao utisak o opštem kvalitetu kompletnog automobila, posebno unutrašnjosti.

Zvučna izolacija je odlična, kao i izolacija protiv vibracija. Tome je doprinela i nova generacija Opelovih "šapćućih" dizelaša, koji su zaista vrlo tihi, izuzev turbine.

Preko 2000 obrtaja, velika Garetova turbina osetno počinje da zviždi, a njen zvuk nam, kao velikim ljubiteljima automobila, nikako nije smetao.

Moramo da priznamo da prvih par kilometara nakon preuzimanja automobila uopšte nismo znali koji je motor pod haubom. Posle kraće, vrlo žustre vožnje u kojoj se motor pokazao izuzetno elastično i snažno prilikom međuubrzanja, iznenadili smo se kada smo shvatili da vozimo verziju od "svega" 110 "konja".

Ovo je još jedan dokaz da brojke o samoj snazi ne znače mnogo, već način na koja se ona postiže. Subjektivno, osećaj prilikom ubrzanja je kao da vozite nekadašnjih 150 "konja", koji se sada mnogo ranije i lakše postižu.
Konkretno, maksimalna snaga na raspolaganju je već pri niskih 3500 obrtaja. Osim ovog motora, u Astri je dostupna i slabija verzija dizelaša od 95 “konja”, kao i jače od 136 i 160 ks.

Za sve njih je zajednička zapremina od 1.6 litara, s tim što najjača može da se pohvali dodatnom turbinom namenjenom još boljoj elastičnosti pri niskim obrtajima.

Slabije verzije pokazuju nedostatak snage obično pri velikim putnim brzinama, međutim, ovaj motor nas je ponovo iznenadio i to pri 130 km/h. Na naglo dodavanje gasa i dalje je snažno ubrzavao, i to brzinom koju zaista nismo očekivali.

Sada dolazimo do najneverovatnijeg dela – uspeli smo da postignemo fabrički deklarisanu potrošnju! Da, Astra karavan nam je po gradu trošila fantastičnih 4,4 litra i to bez start-stop sistema! Doduše, vozili smo bez "klime", sa otvorenim prozorima iredovno menjali brzine. Pri konstantnih šezdesetak na sat, u petoj brzini Astra pokazuje trenutnih oko 1,8 l/100 km!
Ipak, autoput podiže ovaj broj, s obzirom da pri 130 km/h troši 5 do 5,5 l/100 km. Inače volimo da radije preporučimo turbo-benzince ukoliko se ne prelazi mnogo kilometara, ali u ovom slučaju, s obzirom na relativno malu razliku u ceni, treba dobro razmisliti o ovom dizelašu.

Čak i sa četiri odrasle osobe u automobilu, motor nije pokazao da oseća opterećenje.

Osim sjajnog motora i veoma kvalitetno napravljene unutrašnjosti, Astra nas je još jednom iznenadila i to ponašanjem na putu. Ogibljenje je neočekivano mekano i udobno. Može se reći da pripada grupi inteligentnih sistema oslanjanja koji su do sada bili rezervisani za premijum segment.
U praksi to izgleda tako da auto veoma mekano upija sitne i veće neravnine a istovremeno se ne naginje prilikom oštrih ulazaka u krivine.

Iako je auto bio opremljen "šesnaesticama", granica proklizavanja je vrlo visoko postavljena, tako da sa Astrom nema iznenadnih i nepredviđenih situacija.

Interesantno je da se auto ne naginje čak ni prilikom kočenja, tako da je ukupan utisak kao da se vozite u veoma sofisticiranom automobilu, što Astra K zapravo i jeste.
Prtljažnik: 540/1630 l
Ako vam se učini da je nova Astra koju hiljadu skuplja u odnosu na neke konkurente, verujte, sigurno za toliko više i vredi.

Vredi sve, inženjering, ergonomija, dizajn, oprema i ukupan osećaj doživljenog kvaliteta, koji je bukvalno na nivou premijum segmenta. Zato, slobodno možemo da kažemo da je ovo ne samo najbolja Astra svih vremena (da, razlika je velika u odnosu na prethodne generacije), već možda najbolji i najkompletniji Opel do sada.

Čelične kao aluminijumske

I sami smo se iznenadili kada smo tek pažljivim gledanjem utvrdili da auto nije opremljen aluminijumskim već čeličnim felnama prečnika 16 inča. U pitanju je specijalan dizajn felni i ratkapni, koje su uklopljene tako da izgledaju kao aluminijumske.

Ovo nije prvi put da Opel primenjuje takvu strategiju, koja nailazi na veliko interesovanje kupaca s obzirom da su čelične felne mnogo čvršće u odnosu na aluminijumske i manje su osetljive na lošije puteve.

Neznatno veća cena karavana

U poređenju sa hečbekom, za model Sports Tourer potrebno je doplatiti 671 evro. C

ene Astre hečbek počinju od 13.730 evra, koliko košta model Selection sa atmosferskim 1.4 benzincem od 100 "konja" i petostepenim manuelnim menjačem. Standardna oprema navedenog modela uključuje klima uređaj, radio "R 300 Bluetooth", centralno zaključavanje sa daljinskim upravljačem, električno podizanje prednjih stakala, kao i spoljne retrovizore u boji vozila sa električnim podešavanjem i ručnim preklapanjem.

Dizelaš zapremine 1.6 litara sa 95 ks košta 16.433 evra sa bogatijim, Enjoy paketom opreme, kakav smo i testirali.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Enjoy
zapremina motora 1598 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 3500 o/min
maks. o. moment 300 Nm pri 1750-2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4702/1809/1510 mm
međuos. rastojanje 2662 mm
prtljažnik 540/1630 l
rezervoar 48 l
masa 1403 kg
pneumatici 205/55 R 16
maks. brzina 195 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,4 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,4
emisija CO2 99 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: