Nissan X-Trail za 2018: Šta je novo? / FOTO

Posle modela Qashqai, Nissan je redizajnirao i svoj veliki SUV model. Osim kozmetičkih promena, X-Trail za 2018. dobio je sistem poluautonomne vožnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

14:09

Nissan X-Trail za 2018: Šta je novo? / FOTO

Nissan X-Trail je u vrhu ponude SUV/krosover modela japanskog proizvođača na evopskom tržištu.

Aktuelna treća generacija predstavljena je 2014, a tri godine kasnije sitže restilizovana verzija.
Automobil je u odnosu na prethodnika dobio novu, masivniju masku hladnjaka, veći amblem i nešto drugačije farove sa LED dnevnim svetlima u obliku bumeranga.

Restilizovan je i branik u okviru koga se nalaze nova svetla za maglu.
Čitav prednji deo vozila obilikovan je tako da se uklopi u izgled najnovije generacije Nissanovih modela kod kojih napred dominira takozvana V-Motion lajsna.

Pored toga, kupcima će na raspolaganju biti i “hands-free” opcija otvaranja prtljažnika – dovoljno je zamahnuti nogom ispod zadnjeg branika i elektro-pokretana peta vrata će se automatski otvoriti.

Među novinama su i opcioni adaptivni LED farovi, redizajnirane 18 inčne alu felne, a Nissan je ponudio proširenu paletu boja sa novim nijansama - Orange Pearl, Red Pearl, Blue Pearl Metallic i Dark Brown Pearl.
Verovatno najvažnija novost je uvođenje Nissanove ProPILOT tehnologije poluautonomne vožnje. Ovaj sistem praktično upravlja vozilom kada se automobil kreće u okvirima jedne trake na autoputu, što je naročito praktično u uslovima gustog saobraćaja.

Ako se tada aktivira ProPILOT, vozilo će samostalno ubrzavati ili usporavati, u zavisnosti od dinamike kretanja automobila koji se nalaze u istoj traci ispred, a sistem će korigovati i pravac kako bi X-Trail ostao u okvirima vozne trake. Po potrebi, automobil će samostalno zakočiti ako se vozilo ispred iznenada zaustavi, kako bi se sprečio sudar.

Sistem jednako dobro funkcioniše i u uslovima krstarenja autoputem pri većim brzinama. ProPILOT je deo Nissanove tehnologije “inteligentne mobilnosti”, u koju spadaju i drugi sistemi, poput automatskog kočenja u slučaju opasnosti, sa opcijom detekcije prešaka na kolovozu, i upozorenja na bočan nailazak vozila iza automobila, prilikom isparkiravanja unazad.
Kada je reč o motorizaciji, ona je neizmenjena. Kupci će moći da biraju između tri opcije. Osnovna pogonska jedinica je 1.6 litarski dizelaš sa 132 ks.

Ovaj model može se naručiti u varijanatma sa šestobrzinskim manuelnim ili CVT menjačem, kao i u verziji sa prednjim ili 4x4 pogonom.

Tu je i veći 2.0 litarski dizel motor koji je u ponudu modela X-Trail uvršten 2016. i koji isporučuje 180 konjskih snaga. Opcije menjača i sistema prenosa identične su kao kod slabijeg dizelaša.
Oni koji se odluče za benzinca, mogu da naruče 1.6 litarski turbo agregat sa 167 ks. Ovaj motor uparen je isključivo sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, a snaga se šalje na prednju osovinu.

Nissan je uoči početka prodaje restilizovane verzije modela X-Trail, koja je zakazana za avgust, objavio da je do sada kupcima u Evropi isporučio preko 115.000 jedinica treće generacija ovog automobila, a da je u 2016. prodaja porasla za 40% u odnosu na 2015. godinu.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: