PSA grupa želi da kupi Opel

General Motors vodi razgovore o mogućoj prodaji marki Opel i Vauxhall grupaciji PSA Peugeot-Citroen, potvrđeno je iz ta dva auto-giganta.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

11:07

PSA grupa želi da kupi Opel
Opel Crossland X (ilustracija)

"PSA grupa zajedno sa General Motorsom (GM) razmatra brojne strateške inicijative čiji je cilj unapređenje efikasnosti i profitabilnosti poslovanja obe kompanije, uključujući i eventualno preuzimanje marke Opel", kaže se u saopštenju PSA.

GM i PSA već tesno sarađuju na polju razvoja i proizvodnje pojedinih mini-van i SUV/krosover modela, čime su postignute značajne uštede prilikom projektovanja novih automobila.

U slučaju da PSA kupi marke Opel i Vauxhall, francuska grupacija koju sada sačinjavaju automobilski brendovi Peugeot, Citroen i DS, postala bi druga po veličini u Evropi (iza Volkswagena), sa 16% tržišnog udela na Starom kontinentu.

Ako dođe do dogovora, GM bi praktično napustio evropsko tržište i rešio se eventualnih finansijskih problema u koje bi kompaniju mogao da dovede izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Sa druge strane, PSA bi profitirao od Opelove tehnologije koju bi iskoristio i za modele ostalih brendova u svom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: