Prva vožnja: Opel Astra SportsTourer

Opel ima dugu tradiciju u proizvodnji karavana koja traje već više od 60 godina. Kao brend u vlasništvu američke kompanije (GM), svojevremeno su preuzeli jedan od omiljenih oblika karoserije tamošnjih kupaca i postigli veliki uspeh u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

07:27

Prva vožnja: Opel Astra SportsTourer

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Deseta generacija Opel Astre se potpuno zasluženo našla u samom vrhu, u šta smo imali prilike da se uverimo još jesenas na međunarodnoj prezentaciji koja je održana na relaciji Beč-Bratislava. Kako to obično biva, karavan verzija sledi hečbek.

Sada smo dobili priliku da provozamo najnoviju verziju Astre Sports Tourer i to u Portugaliji.
Na aerodromu u Portu su nas dočekali karavani crvene i svetlo plave metalik boje. Nismo imali mnogo nedoumica oko izbora automobila, s obzirom da nam je na raspolaganju bila samo jedna verzija – sa najboljim paketom opreme i najjačim dizelašem.

Osim novog oblika karoserije, za nas je novina i 1.6 bi-turbo dizelaš koji razvija 160 "konja". Dve turbine su doprinele ne samo povećanju snage, već i elastičnosti. Domaćini su se pohvalili da novi motor ima gotovo jednaka ubrzanja kao i stari 2.0 dizelaš kog menja – od 80 do 120 km/h Astra Sports Tourer stiže za samo 8,1 sekundu.
Na kratkoj prezentaciji koja je održana na aerodromu, predstavljene su nam i druge najbitnije novine. Neke od njih znamo još sa prošle vožnje. To su potpuno nova ergonomska sedišta, za čiji je razvoj utrošeno pet godina.

Konstruisana su u saradnji sa najboljim stručnjacima za anatomiju a rezultat je zaista impresivan. Među istaknutim komponentama su i novi "inteliluks LED matriks farovi", koje smo prošli put imali prilike da isprobamo u noćnoj vožnji. Na žalost, ne i ovaj put, s obzirom da su sve vožnje bile po danu.

Ništa manje bitna osobina nove Astre je smanjenje troškova redovnog održavanja, na šta su domaćini takođe veoma ponosni. Osim toga, poboljšanje opšteg kvaliteta vozila dovešće i do povećanja vrednosti polovnog vozila.
Ipak, ono zbog čega smo došli u Porto je novi zadnji deo Astre. Zapremina prtljažnika je 540 litara kada su sva sedišta na svom mestu, odnosno 1.630 kada su oborena. To je povećanje od 80 litara u odnosu na prethodnu generaciju.

Ono što svakako privlači najviše pažnje je način otvaranja vrata gepeka. Opel je uveo ne samo elektromotore koji podižu vrata za vas, već i senzor koji se aktivira zamahom noge. Na primer, vraćate se iz kupovine i obe ruke su vam zauzete kesama. Prilazite automobilu, on prepoznaje da je "pametni" ključ (koji je u vašem džepu ili tašni) u dometu. Sve što treba da uradite je da zamahnete nogom ispod desne strane branika i senzor će započeti otvaranje prtljažnika.

Na isti način možete i da zatvorite gepek. Pri svemu tome, jedino je bitno da ključ bude uz vas. Naravno, sve to možete da uradite kao i do sada, iz kabine, kao i pritiskom tastera na ključu.
Vreme je da posle teorije usledi praksa. Ovaj beskontaktni sistem otvaranja smo odmah isprobali kako bismo ubacili prtljag. Funkcionisao je iz prvog pokušaja.

Gepek je pravilnog oblika, sa potpuno ravnim ivicama, tako da je maksimalno upotrebljiv. Dopalo nam se što se na bočnim stranicama nalaze tasteri za električno obaranje naslona zadnjeg sedišta, koje je deljivo u odnosu 40/20/40.
Najbolji paket opreme je učinio da se osećamo kao da smo ušli u auto premijum klase. Očigledno se mnogo računa vodilo o detaljima, kao i o kvalitetu završne obrade. Počevši od ručica za otvaranja vrata, pa sve do osećaja na dodir u unutrašnjosti.

Sedišta takođe deluju kao da su iz premijuma – prilično su tvrda ali besprekorno prate liniju tela. Tu je bezbroj mogućnosti za podešavanje po svim osama, uključujući produženje dela na kom se sedi, ali i podešavanje širine naslona pritiskom na dugme.

Odmah aktiviramo i masažu koja dodatno opušta atmosferu. Gotovo svuda su materijali meki na dodir, a pod rukom ništa ne krcka, ni centralna konzola, ni rukohvati za zatvaranje vrata…
Tačno se sećamo prvih utisaka u vožnji prethodne Astre. Bila je to prva generacija koja je uvela premijum nagoveštaj a za novu Astru K možemo slobodno da kažemo da je donela i premijum kvalitet.

Pred sobom imamo znatno manje dugmića i tastera. Tu su sada samo oni najneophodniji, tako da je komandna tabla rasterećenija i elegantnija. Malo nam je trebalo vremena da se naviknemo na tastere na volanu, ali smo ubrzo počeli intuitivno da ih koristimo.
Posle aerodroma smo odmah izašli na autoput. Na žalost, primerak koji smo vozili nije imao adaptivni tempomat, već klasičan, ali sa podešavanjem udaljenosti od vozila ispred pri kome će se oglasiti obaveštenje o potencijalnoj opasnosti zbog malog razmaka između vozila.

Ovde sada do izražaja dolaze svi oni bezbednosni elementi kojima je opremljena nova Astra, kao što su čitanje znakova o ograničenju brzine i kontrola vozila u mrtvom uglu. Sve to je od velike pomoći kada ste u nepoznatoj sredini i skoncentrisani ste na praćenje navigacije i putokaza.
Kao i svaki put do sada, najvažniji su utisci koje steknemo o automobilu tokom prvih nekoliko kilometara. Astra nas je još jednom prijatno iznenadila sofisticiranim ponašanjem na putu. Trenutno umirivanje karoserije prilikom naglih promena pravaca i kočenja bez naginjanja je do skoro bilo rezervisano za sportskije ali i modele premijum proizvođača.

Iako međuosovinsko rastojanje karavana nije produženo u odnosu na hečbek, podrhtavanja i poskakivanja prilikom prelaska neravnina su svedena na minimum, a sve što ostaje je natrposečan osećaj čvrstine i stabilnosti.
Šteta je što prezentacija nije održana u Nemačkoj, sigurni smo da bi Astra imala šta da pokaže pri brzinama od oko 200 na sat na "autobanu", ne samo kada su u pitanju dinamičke vozne karakteristike ogibljenja i upravljivosti, već i performansi.

Drago nam je kada po Srbiji vidimo dosta Opelovih automobila koji imaju "bi-turbo" oznaku na zadnjem delu. Ne sumnjamo da će među njima sve više biti i Astri sa ovim novim motorom jer on to zaista zaslužuje.

Vozeći se po Portugaliji uverili smo da ima dovoljno snage za preticanja i pri velikim putnim brzinama ali i da je uglađen i lak za vožnju i po gradu.
Posle dvodnevne avanture sa Astrom ST po putevima oko Porta, zabeležili smo prosek potrošnje od 5,6 l/100 km.

Ovo su samo prvi utisci - auto uskoro stiže kod nas na duži test, a najavljena je početna cena od 14.260 evra.

Prvi nemački karavan napravio je Opel

Opel je bio prvi nemački proizvođač automobila koji je napravio karavan i to 1953. godine. Deceniju kasnije, ovaj oblik karoserije je postao vrlo popularan, pa je predstavljen Kadett A karavan, koji je imao tri reda sedišta i 3 vrata.

Istorija Opelovih kompaktnih karavana je počela da se piše od tog trenutka. Od ukupno 24 miliona proizvedenih Kadetta i Astri, 5,4 miliona su bili karavani!

Masaža za vozača

Zanimljivo je da su u novoj Astri ugrađeni čak i grejači zadnjih sedišta, a tu su i dva USB konektora koja omogućavaju punjenje telefona i tableta. Važnija od toga su novoprojektovana prednja sedišta za čiju konstrukciju su se pobrinuli i medicinski stručnjaci.

Osim vrhunske ergonomije, Astra može da se pohvali sedištem vozača koje ima masažu i električno podešavanje širine naslona. Oba prednja sedišta imaju mogućnost grejanja ali i ventilacije.

Inteligentni LED farovi

Opel Astra je prva u klasi koja ima inteligentna glavna LED svetla. Svaki far sadrži 16 LED elemenata a uz pomoć kamere skenira se situacija ispred automobila. Osim automatskog aktiviranja dugih svetala, Astra prepoznaje vozila ispred pa isključivanjem odgovarajućih LED elemenata snop svetla "preskače" vozila ispred i dodatno osvetljava poziciju uz sam put.

Mi smo imali prilike da probamo ove farove jesenas na međunarodnoj prezentaciji Astre hečbek u Beču i Bratislavi u noćnoj vožnji i rezultat je impresivan. Intenzitet svetla je dosta jači nego što smo navikli a LED elementi se i po nekoliko puta aktiviraju i isključuju u roku od par sekundi.

Do brzine od 80 km/h, vozač 30 do 40 metara ranije uočava prepreku na putu i reaguje 1,5 sekundi brže kako bi je izbegao.

Ako su vam ruke zauzete…

Prtljažnik nove Astre ST može da se otvori tako što je dovoljno da se priđe vozilu i zamahne nogom ispod desne strane branika. Preduslov za to je da beskontaktni ključ bude uz osobu koja otvara prtljažnik.

Osim toga, gepek se otvara i na tradicionalan način, pritiskanjem tastera na ključu ali i iz kabine. Postoji čak i mogućnost podešavanja do koje visine će se otvarati vrata prtljažnika, kao i opcija da se njegovo otvaranje potpuno onemogući – sve to uz pomoć preklopnika smeštenog u vozačevim vratima.

Bezbednost na prvom mestu

Tokom vožnje, u velikoj meri nam je pomagala kamera koja beleži znakove sa ograničenjem brzine. Informacija o ograničenju se zadržava na displeju između instrumenata ali i na velikom displeju na centralnoj konzoli.

Ugrađeni su i radarski senzori za upozorenje od sudara a preko tastera na volanu se podešava koliko rano želite da vas auto upozori od opasnosti od sudara. Ukoliko ne odreagujete na vreme, auto će sam aktivirati kočnicu do brzine od 80 km/h kako bi se izbegao sudar, a do 40 km/h čak potpuno zaustavlja vozilo.

Za sve ovo zaslužan je Opel Eye koji objedinjuje bezbednosne sisteme. Među njima su kontrola mrtvog ugla i aktivna asistencija za održavanje pravca u saobraćajnoj traci. Za razliku od sličnih sistema koji zvučno ili vibracijom volana upozoravaju vozača da gazi liniju, Opelov koriguje volan tako da vraća auto u svoju traku ukoliko vozač slučajno zaspi za volanom.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Astra Sports Tourer

Benzinci:
motor 1.0 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.4 ECOTEC 1.6 ECOTEC
zapremina (ccm) 999 1399 1399 1399 1598
snaga (kW/KS) 77/105 74/100 92/125 110/150 147/200
maks. o.m. (Nm) 170 130 245 245 280
dimenzije (mm) 4702/1842/1510
međuos. r. (mm) 2662
masa (kg) 1288 1273 1322 1322 1393
prtljažnik (l) 540/1630
rezervoar (l) 48
maks. brz. (km/h) 195 185 205 215 235
ubrz. 0-100 km/h (s) 11,2 12,3 9,6 8,7 7,7
potr. (l/100 km) 4,0/4,5/5,3 4,5/5,7/7,8 4,6/5,6/7,4 4,6/5,6/7,4 5,1/6,2/8,0
emisija CO2 (g/km) 103 131 130 130 142
Dizelaši:
motor 1.6 CDTI 1.6 CDTI 1.6 CDTI 1.6 BiTurbo CDTI
zapremina (ccm) 1598 1598 1598 1598
snaga (kW/KS) 70/95 81/110 100/136 118/160
maks. o.m. (Nm) 280 300 320 350
dimenzije (mm) 4702/1842/1510
međuos. r. (mm) 2662
masa (kg) 1388 1403 1403 1435
prtljažnik (l) 540/1630
rezervoar (l) 48
maks. brz. (km/h) 185 195 205 220
ubrz. 0-100 km/h (s) 12,9 11,4 10,1 8,9
potr. (l/100 km) 3,4/3,8/4,4 3,4/3,8/4,4 3,5/3,9/4,7 3,7/4,2/5,2
emisija CO2 (g/km) 99 99 104 112

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: