Seatov SUV prvenac Ateca stigao u Ženevu

Na ženevskom sajmu automobila španski proizvođač održao je premijeru svog prvog SUV modela u istoriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2016.

12:17

Seatov SUV prvenac Ateca stigao u Ženevu

Godinu dana nakon konceptne verzije, stiže Seatov produkcijski SUV koji će se na tržištu "takmičiti" sa rivalima kao što su Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Mazda CX-5, Hyundai Tucson, Ford Kuga...

Seat je ublažio koncept 20V20 iz 2015. i prilagodio ga zahtevima serijske proizvodnje - točkovi su smanjeni, spoljni retrovizori povećani iz praktičnih razloga, a sportski, dinamičan izgled ustupio je mesto konvencionalnijem dizajnu, karakterističnom za porodična vozila.
SUV koji je postavljen na Volkswagenovu modularnu MQB mehaničku platformu dugačak je 4,36 m, širok 1,84 m, visok 1,6 m a deli isto međuosovinsko rastojanje sa Seatom Leon (2,64 m). Zapremina prtljažnika iznosi 510 l, u verziji sa prednjim pogonom, odnosno 485 l, ako se kupac odluči za model 4x4.

Kada u septembru stigne u prodajne salone širom Evrope, Seat Ateca biće dostupan sa nekoliko turbo motora.
Osnovni benzinac je 1.0 litarski trocilindraš sa 115 ks (84 kW), a za one kojima je potrebno više snage na raspolaganju je 1.4 litarski motor sa 150 ks (110 kW) i tehnologijom deaktivacije cilindara, radi smanjenje potrošnje i zagađenja životne sredine.

Ponudu zaokružuju tri dizelaša, 1.6 sa 115 ks (84 kW) i 2.0 u varijantama sa 150 ks (110 kW) i 190 ks (140 kW). Svi motori standardno su povezani sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, dok su snažnije verzije dostupne i sa opcionom sedmostepenom transmisijom sa duplim kvačilom.
Prvi Seatov SUV opremljen je brojnim savremenim sistemima asistencije, uključujući automatski sistem kočenja pri malim brzinama koji služi da spreči sudar u gradskim saobraćajnim gužvama kada se vozi "branik uz branik".

Tu je i sada već neizostavni sistem za održavanje vozila u okvirima trake kojom se kreće, zatim tehnologija za "čitanje" saobraćajnih znakova, detekcija drugog vozila u mrtvom uglu, upozorenje na nailazak vozila sa boka kada automobil izlazi sa parkinga u rikverc...

Foto: Newspress
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: