Tesla Cybertruck nije dovoljno bezbedan da bi se prodavao u Evropi

U Nemačkoj smatraju da je karoserija električnog kamioneta suviše kruta da bi pružila odgovarajuću zaštitu putnicima, ali i da predstavlja opasnost po pešake.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 20.12.2019.

11:15

Tesla Cybertruck nije dovoljno bezbedan da bi se prodavao u Evropi
Foto: Tesla promo

Iako je već nekoliko stotina hiljada potencijalnih kupaca u SAD, ali i drugim zemljama širom sveta, pokazalo interesovanje za Tesla Cybertruck, moguće je da ovaj kamionet neće dobiti dozvolu za prodaju u Evropi - barem ne u svom trenutnom obliku.

Kako prenosi nemački AutomobileWoche, u toj zemlji smatraju da je konstrukcija nedavno predstavljenog električnog kamioneta previše rigidna da bi zadovoljila propisane bezbednosne standarde na tržištu EU.

Suviše kruta karoserija nije dobra ni za bezbednost putnika, ukoliko nema "zona gužvanja" prilikom sudara, a nefleksibilni čelični paneli sa oštrim ivicama i uglovima mogu mnogo ozbiljnije da povrede pešake, u poređenju sa lako savitljivim elementima na prednjem braniku i maski automobila koji su projektovani da zaštite pešake u slučaju udara.
Foto: Tesla promo
Prema rečima Štefana Telera, eksperta iz nemačkog TÜV-a, neophodne su značajne modifikacije osnovne strukture Tesle Cybertruck da bi se zadovoljili kriterijumi za bezbednost putnika.

"Prednji branik i hauba moraju biti u stanju da apsorbuju energiju udara kako bi zaštitili pešake", dodaje Teler.

On dalje navodi da na karosriji električnog kamioneta nema elemenata koji bi se u slučaju udesa deformisali i amortizovali energiju sudara, pa će na putnike delovati ogromne sile. U tom slučaju, čak ni vazdušni jastuci neće biti od velike pomoći.

Štefan Teler kaže da Tesla Cybertruck u trenutnom obliku ne bi mogao da dobije dozvolu da se prodaje u Nemačkoj kao velikoserijski produkcijski automobil.

Kako je onda moguće da je ovaj kamionet dovoljno bezbedan za SAD, ali ne i za Evropu?

Naime, Tesla Cybertruck se u Sjedinjenim Državama kvalifikuje kao lako teretno vozilo, a za tu klasu automobila ne primenjuju se ista pravila u pogledu bezbednosti kao za obična putnička vozila.

Sa druge strane, u Evropi bezbednost takvih vozila ispituju EuroNCAP i druge slične organizacije koje posebno insistiraju na elementima pasivne bezbednosti, bilo da je reč o putnicima u automobilu ili o pešacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: