Kupujete polovan automobil – detaljno proverite stanje motora

Nije lako izabrati polovan automobil, mnogo je faktora koje treba ispratiti, a svakako je najvažniji motor.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

16:15

Kupujete polovan automobil – detaljno proverite stanje motora
Foto: slena/Depositphotos

S obzirom da ne postoji pouzdan način da se proveri tačna kilometraža, važno je bar donekle utvrditi stanje u kojem se nalazi.

Osim nekih očiglednih znakova koji na to ukazuju, mnogo je više onih "skrivenih", a koji mogu zadati glavobolje novom vlasniku.

Stručnjaci daju nekoliko saveta kako da se ustanovi prisustvo ozbiljnih problema.

Pre svega, potrebno je obratiti pažnju na izgled motornog prostora – prisustvo prljavštine, mrlja od ulja...

Jer i preterano čist izgled motora i odsustvo bilo kakve prljavštvine i tragova ulja mogu biti jasan znak da se nešto "krije".

Naravno, pre svega je potrebno proveriti stanje ulja u motoru. Filter ulja bi trebalo da bude čist sa unutrašnje strane, bez plaka ili prljavštine, a samo ulje "svetlo" što ukazuje na redovnu zamenu.

Tu je i boja auspuha koja ukazuje na stanje motora. Neophodno je proveriti i pritisak izduvnih gasova, čije odsustvo može ukazivati na sagorevanje sistema.

Stanje motora se značajno testira i samom vožnjom, prilikom koje se mogu osetiti i čudi nepravilnosti u radu kroz neprirodan zvuk, nemiran rad, vibracije...

Nakon vožnje se savetuje nova provera izgleda motora i eventualna pojava svežih tragova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: