Kinezima smeta "miris novog automobila", Ford hoće da ga ukloni

Američki proizvođač želi da iz vozila koja prodaje u Kini ukloni karakterističan miris koji se oseća u novom automobilu, kako bi udovoljio tamošnjim kupcima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

12:30

Kinezima smeta

Znali smo da Kinezi obožavaju limuzine - naročto one produžene, a sad smo saznali i da se kupcima automobila u toj zemlji ne sviđa miris koji se oseća u novim vozilima. U stvari, mnogi Kinezi ga jednostavno ne podnose, piše Detroit Free Press.

Prema istraživanju koje je u 2018. sproveo J.D. Power, više od 10% vozača u Kini požalilo se da im smeta "miris novog automobila".

Ova kompanija navodi da je "neprijatan miris u putničkoj kabini vozila jedan od najvećih problema na kineskom tržištu automobila". Poređenja radi, J.D. Power iznosi podatak da je na drugom mestu po značaju prevelika potrošnja goriva na koju se žali upola manje vozača u Kini.
Takozvani "miris novog automobila" nastaje zbog jedinjenja organskog porekla koja se koriste u izradi enterijera vozila, kao i usled upotrebe hemikalija za pričvršćivanje i zaptivanje određenih delova automobila.

Kako bi rešio ovaj problem, američki Ford došao je na ideju kako da eliminiše miris novog automobila iz tek napravljenih vozila.

Ako ste pomislili da je u putanju neko revolucionarno tehnološko oktriće, prevarili ste se. Reč je običnom izlaganju automobila sunčevoj svetlosti, uz dodatak par trikova.
Zamisao je da se nov auto ostavi parkiran "na suncu", širom otvorenih prozora, dok je motor uključen a grejanje i ventilacija uključeni na maksimum.

Ovaj proces, smatraju u Fordu, rešiće problem mirisa koji smeta vozačima u Kini. U toj kompaniji kažu da je ideja došla kao rezultat godina istraživanja, ali da razmatraju i druge opcije.

Interesantno je da, prema ispitivanjima, "miris novog automobila" uopšte ne smeta zapadnjacima, čak je i omiljen u SAD.

Da li se vama sviđa ovaj miris u automobilu ili ne?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: