Hteli da ga prodaju u staro gvožđe, a vredi 400.000 $

Ford je nedavno obeležio proizvodnju 10-milionitog Mustanga, a američki mediji donose zanimljivu priču o prvom ikada prodatom primerku ovog modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

09:06

Hteli da ga prodaju u staro gvožđe, a vredi 400.000 $

Bračni par Tom i Gejl Vajz otkrili su za Detroit fri pres kako su sasvim slučajno saznali da su upravo oni prvi kupci Ford Mustanga u istoriji tog automobila.

Nakon što je 1964. godine Gejl postala vlasnica originalnog Mustanga, ona i njena porodica vozili su taj automobil sledećih 15-ak godina, pre nego što se pokvario. Umesto da ga osposobe za dalje korišćenje, ostavili su ga parkiranog u garaži gde je proveo narednih 27 godina.

Mustang je lako mogao da završi na otpadu, s obzirom da je bračni par razmatrao opciju da auto koji je toliko dugo van funkcije proda u "staro gvožđe".Tom je ipak ubedio suprugu da to ne čine i da će naći vremena da se pozabavi njim i vratiti ga u originalno stanje.

Kada se penzionisao, odlučio je da najzad to i učini. Počeo je da traži rezervne delove kako bi osposobio automobil i tada je čuo za osobu koja je tvrdila da je ona prvi kupac Mustanga i da je to učinila 16. aprila 1964. Tom je, međutim, bio ubeđen da je Gejl njihov primerak kupila dan ranije.

Pregledavši dokumentciju o svom vozilu, bračni par je pronašao originalnu fakturu na kojoj je zaista stajao datum 15. april 1964. Bilo je to dva dana pre nego što je Ford zvanično predstavio Mustang na Svetskoj izložbi u Njujorku. Postavlja se pitanje, kako je Gejl Vajz uopšte uspela da kupi automobil koji u tom trenutku još nije imao svetsku premijeru?

Ispostavilo se da je ona do svog Mustanga došla sasvim slučajno, ali i uz malu pomoć prodavca Fordovih automobila u Čikagu koji je prekršio zahtev kompanije da ovaj model ne nudi kupcima dok ne bude zvanično predstavljen javnosti.

Gejl je došla u prodajni salon sa željom da kupi neki Fordov model sa otvorenim krovom, ali u tom momentu na lageru nije bilo takvog automobila.

Prodavac se dosetio da su od Forda već dobili dva primerka potpuno novog modela – Mustanga, jedan kupe i jedan kabriolet, koje je trebalo da izlože dva dana kasnije, kada proizvođač 17. aprila održi zakazanu premijeru u Njujorku. Odlučio je da joj ponudi Mustang kabriolet.

Gejl je pristala i istog dana dovezla kući ovaj automobil.

Prvi ikada kupljeni Ford Mustang prešao je oko 110.000 km i sada je u potpunosti restauriran.

Pokazalo se da je porodica Vajz donela mudru odluku kada je odlučila da zadrži svoje vozilo umesto da ga proda nekom auto-otpadu, jer prema procenama njihov Mustang danas na tržištu klasičnih automobila vredi između 350.000 i 450.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: