Kako je izgledao saobraćajni haos pre 100 godina

Kratki film koji je snimljen na ulicama San Franciska 1906. otkriva nam prilično haotično stanje u saobraćaju u jednom velegradu tog vremena, u ranom periodu automobilizma.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Automobili su se pojavili na ulicama u trenutku kada su saobraćajana kultura i propisi bili još u povoju. Na putevima su se pre njih već kretali pešaci, biciklisti, kola koja vuku konji, tramvaji koje vuku konji, ali i oni na električni pogon, pa čak i jahači na konjima.

Pojava motornih vozila na ulicama samo je unela još više haotičnog ponašanja, ali je, istovremeno, zahvaljujući postepenom rastu brzine automobila i povećanju opasnosti od nezgoda, doprinela da se ubrza uvođenje regulacije u saobraćajni nered.

Na ovom zanimljivom filmu iz 1906, koji je snimljen kamerom sa prednje strane tramvaja u pokretu, može se videti kako je funkcionisao saobraćaj u jednom užurbanom gradu kao što je San Francisko na početku 20. veka.

Ako se budete zapitali kako to da se i pored potpuno haotičnog kretanja većine učesnika u saobraćaju na snimku nije dogodila nijedna nezgoda, odgovor se verovatno krije u malim brzinama tadašnjih vozila, bilo da je reč o zaprežnim vozilima, tramvajima ili automobilima.

Razno

strana 1 od 271 idi na stranu