Kenguri "zbunjuju" samovozeće automobile u Australiji

Sistem za detekciju velikih životinja, koji Volvo koristi na prototipu samovozećeg automobila, ima problem da prepozna kengura koji prelazi put - zbog njegovog neobičnog načina kretanja.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2017.

09:49

Kenguri
Foto: Volvo

Inženjeri koji rade na razvoju autonomnih vozila moraće da reše još mnogo problema, pre nego što "automobili bez vozača" počnu da se koriste u svakodnevnom saobraćaju. Jednu od brojnih prepreka koje stoje na putu do bezbednog samovozećeg automobila budućnosti predstavljaju divlje životinje koje pretrčavaju kolovoz.

Volvo je zato razvio takozvani "sistem za detekciju veliki životinja", poput jelena, losova, karibua i drugih sličnih vrsta koje se mogu sresti na putevima na severnoj hemisferi, ali kada je ovu tehnologiju počeo da primenjuje na testovima u Australiji, uočen je nedostatak sistema.

Naime, pomenutih životinja na ovom kontinentu nema, ali su zato veoma raspostranjeni kenguri koji se kreću u skokovima, tako da sistem ne može uvek da ih registruje.

Direktor Volvoa za Australiju, Kevin McCann, kaže da je ovo otkriće značajno u fazi ranog razvoja i testiranja samovozećih automobila, kako bi se na vreme uočili nedostaci tehnologije i ispravile greške. On objašnjava da su zbog toga u Australiju dovedeni inženjeri koji će analizirati kretanje kengura i uneti korekcije u sistem kako bi problem bio rešen pre nego se prvi samovozeći Volvo automobili pojave na tržištu 2020.

"Unećemo dodatne informacije u kompjuter na vozilima kako bi bio u stanju da registruje kretanje kengura", kaže McCann.

Problem sa detekcijom kengura uočio je jedan od tehničara tokom testova u Australiji. On je primetio da, s obzirom da sistem koristi površinu tla kao referentnu tačku, ne može da precizno izmeri koliko je kengur udaljen od vozila u trenucima kada životinja skače.

"Kada je kengur u vazduhu, kompjuteru se čini da je udaljeniji nego što jeste, a kada se 'prizemlji', izgleda da je bliže", objašnjava on.

U Volvou kažu da im je prioritet da reše ovoj problem, jer kenguri izazivaju više saobraćajnih nesreća u Australiji, od svih drugih životinja na tom kontinentu i odgovorni su za 90% udesa u kojima učestvuju životinje. Osim ljudskih života, tehnologija će pomoći da se spase i veliki broj kengura koji svake godine stradaju na putevima Australije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: