Tragovima Šekltona: Autom preko Antarktika za 30 dana!

Nakon 100 godina, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, istraživača koji je prvi prešao čitav Antarktik, uspeo da ponovi ovaj izazov uz pomoć specijalno opremljenog automobila Hyundai Santa Fe.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

11:17

Tragovima Šekltona: Autom preko Antarktika za 30 dana!
Foto: Hyundai

Uz Roalda Amundsena i Roberta Skota, Šeklton je istraživač koji simbolizuje herojsko doba istraživanja Antarktika (1895-1922).

U toku ekspedicije 1914-1916, koja predstavlja prvi pokušaj u istoriji da se pređe Antarktik, Šeklton i njegovi ljudi ostali su nasukani na santi leda 2 godine, ali je ovaj istraživač uspeo da sve članove svog tima bezbedno vrati kući.
Foto: Hyundai
Čitav vek kasnije, Patrik Bergel, praunuk Ernesta Šekltona, ponovio je izazov prelaska Antarktika, u čemu mu je pomogao Hyundai, specijalno prerađenim modelom Santa Fe sa 4x4 pogonom.

Legendarna istorijska priča o ljudskoj borbi za opstanak podstakla je nezamislivu avanturu koja je počela u decembru 2016.
Da bi automobil uspeo da izdrži prelazak preko Antarktika, na temperaturama od -30ºC i nižim, bile su potrebne ozbiljne pripreme koje su trajale godinu dana.

Tokom avanture preko nepreglednog prostranstva snežnih visoravni, Santa Fe se peo i na 3.000 metara nadmorske visine.
Iako su mu rekli da je prelazak preko Antarktika četvrotočkašem nemoguć, Patrik Bergel je u decembru 2016 krenuo sa svojim timom i fimskom ekipom na ovo epsko putovanje.

Ekspedicija je trajala 30 dana. Za to vreme Santa Fe je prešao 5.800 kilometara preko opasnih snežnih polja antarktičke bele pustinje, gde vetrovi duvaju bez prestanka.
Ono što je počelo kao odavanje počasti ranijem dostignuću, preraslo je u svojevrstan podvig. Pomerajući granice izdržljivosti, Patrik je uradio mnogo više od hoda dedinim stopama - sledio je njegov primer.

"Na kraju sam ispunio 100-godišnji san o putovanju Antarktikom dugim 5.800 km, za koje je bilo potrebno mesec dana, sa pripremnim periodom od jedne godine i 100 godina čekanja."

Pogledajte video zapis sa ove avanture:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: