Citroen slavi 70. rođendan legendarnog kombija / FOTO

Jedan od najautentičnijih vanova u automobilskoj istoriji - Citroen Type H, nastao je davne 1947.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

10:42

Citroen slavi 70. rođendan legendarnog kombija / FOTO

Zahvaljujući prepoznatljivom dizajnu, Citroen H pamtimo iz mnogih filmova, a bio je neizostavan prizor na ulicama francuskih gradova gotovo pola veka.

Proizvodnja ovog specifičnog vozila počela je ubrzo nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine, a poslednji primerci sišli su sa fabričkih traka 1981.
S obzirom da je ovaj kombi, uz Citroen 2CV, Renault 4 i još neke modele, predstavljao simbol francuske posleratne auto-industrije, u obeležavanju 70. rođendana modela Type H učešće je uzeo još jedan tipično francuski brend, sportska komapanija Le Coq Sportif.

Citroen i Le Coq Sportif obnovili su jedan primerak modela Type H i transformisali da u vozilo za servisiranje bicikala na trkama, a automobil je simbolično ofarban kao francuska trobojka.
Nije zaboravljen ni aktuelni naslednik ovog vana, model Dispatch (kod nas poznat pod oznakom Jumpy), koji je dobio sličan vizuelni identitet.

Oba primerka biće izložena na sajmu komercijalnih vozila u Birmingemu, koji počinje 25. aprila, kao deo obeležavanja 70 godina od nastanka vana Type H.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: