Kako se menjao Range Rover tokom pola veka / VIDEO

Jedan od najluksuznijih terenaca prisutan je na tržištu već 47 godina. Za to vreme promenile su se četiri generacije ovog modela, ali je on i danas zadržao svoj karakterističan izgled.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

10:45

Kako se menjao Range Rover tokom pola veka / VIDEO
Range Rover prve generacije iz 1970.

Danas gotovo svaki proizvođač luksuznih automobila u ponudi ima i SUV model, ali krajem šezdesetih godina 20. veka situacija u auto-industriji bila je znatno drugačija. Terenci su se pravili i kupovali isključivo za savladavanje nepristupačnih puteva i prepreka.

Land Rover je, koji je do tada bio poznat samo po robustnom Defenderu, odlučio da tržištu ponudi terensko vozilo premijum kategorije i 1969. razvijen je prototip budućeg Range Rovera. Prva generacija pojavila se 1970, a iako velikih dimenzija, ovaj Range Rover imao je samo 2 vrata.

Vremenom, automobil je usavršavan, pa je 1981. ponuđena verzija sa 4 vrata, a 1986. i model sa dizel motorom. Uz brojne modifikacije i restilizacije, prva generacija proizvodila se čitavih četvrt veka. Naslednik je stigao tek 1994, dok je treća generacija predstavljena 2001. godine.

Aktuelna, četvrta generacija lansirana je 2012. Land Rover je tada saopštio da je prilikom izrade konstrukcije i karoserije ove verzije obilato korišćen aluminijum, tako da je vozilo lakše za oko 420 kg od prethodnika.

Pogledajte kako se menjao Range Rover tokom proteklih 47 godina:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: