Da li je ovo najveći autobus na svetu?

Autobus "Volvo Gran Arctic 300" dugačak je 30 metara i može da preveze do 300 putnika.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

15:53

Da li je ovo najveći autobus na svetu?

"Volvo Gran Arctic 300" nastao je tako što je na zglobni autobus dodata još jedna putnička kabina, pa je vozilo dobilo dva "zgloba" i poraslo na čitavih 30 metara.

Autobus je napravljen je Brazilu, u fabrici Volvo Bus Latin America i namenjen je isključivo brazilskom BRT-u (Bus Rapid Transport), a s obzirom na njegovu dužinu i ograničene manevarske sposobnosti, Gran Arctic 300 će saobraćati zasebnim voznim trakama.

Iako u svetu postoji još kompanija koje izrađuju autobuse sa dva zgloba, za ovaj brazilski tvrde da je kako po dimenzijama tako i po kapacitetu do sada najveći. Inače, kompanija Volvo Bus Latin America proizvodila je tokom 90-tih sličan autobus sa dva zgloba, ali manjih gabarita i za manji broj putnika.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: