Kako je evoluirao volan F1 bolida tokom 60 godina VIDEO

Od jednostavnog trokrakog volana koji je 1957. koristio Stirling Mos, pa do savremenih upravljača prepunih elektronskih komponenti.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

13:28

Kako je evoluirao volan F1 bolida tokom 60 godina VIDEO
Screenshot YouTube

Bolidi Formule 1 doživeli su ogromnu transformaciju u poslednjih 60-ak godina, što se može videti i na primeru upravljača koji se drastično promenio od polovine 50-tih do danas. Od klasičnog kružnog volana izrađenog od aluminijuma i drveta, preko upravljača obloženih kožom, pa do prvih volana sa elektronskim komandama, proteklo je dve decenije.

Od 80-tih volan polako počinje da gubi karakteristični kružni oblik, da bi danas izgledao kao sprava koja se koristi za video igricu. Ekipa Donut Media snimila je na desetine volana koje su tokom više od pola veka koristili neki od najpoznatijih i najuspešnijih vozača Formule 1, među kojima su i Ajrton Sena i Mihael Šumaher.

Pogledajte video koji slikovito prikazuje evoluciju F1 volana: Pogledajte još:

Kako je evoluirao Porsche 911 od 1964. do danas

Kako je evoluirao BMW Serije 3 od 1975. do danas

Kako je evoluirao Jeep tokom 75 godina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: