Ovo se neće svideti papi Franji

Fotografija nastala u Poljskoj, na kojoj se vide dve časne sestre pored BMW-a i8, pokazuje da ne dele baš svi papin entuzijazam u pogledu skromnosti, ali i da u Katoličkoj crkvi prate najnovija tehnološka dostignuća iz auto-industrije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

09:18

Ovo se neće svideti papi Franji
Foto: Facebook/przemek.sobola

Ne znamo da li je BMW i8 sa fotografije u vlasništvu Crkve ili je možda samo rentiran, ali ako su ga sestre lično odabrale, pohvalno je što su se odlučile za hibridni model koji je ekonomičniji u vožnji i manje zagađuje životnu okolinu. BMW i8 je sportski automobil sa konfiguracijom sedišta 2+2. Pogonjen je hibridnim sistemom koji se sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog TwinPower turbo benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, i elektromotora sa 131 ks (96 kW). Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm. To je sasvim dovoljno da BMW i8 iz mesta do 100 km/h ubrza za 4,4 sekundi, pre nego što se dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.
BMW i8
Fabrički deklarisana prosečna potrošnja pri kombinovanom režimu vožnje iznosi od 2,5 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida 59 g/km. Kada za pogon koristi samo električnu energiju, BMW i8 može da pređe oko 35 km, a u tom modu maksimalna brzina automobila je 120 km/h. U BMW-u kažu da radijus kretanja modela i8 u svakodnevnoj vožnji premašuje 500 km.
BMW i8
Otkako je stupio na dužnost poglavara Rimokatoličke crkve, papa Franja neprestano ukazuje na potrebu da pripadnici te verske organizacije pokažu više skromnosti. Kao jedan od primera rasipničkog ponašanja u Crkvi, naveo je posedovanje skupih automobila. Zato je javno pozvao sveštenike da skromnost pokažu i izborom svog prevoznog sredstva.

"Boli me kada vidim sveštenika ili opaticu u najnovijem modelu automobila, to ne možete da radite", rekao je svojevremeno papa.

"Automobil je neophodan za obavljanje posla, ali molim vas, izaberite neki skromniji. Ukoliko vam se sviđa neki pomodan, samo pomislite koliko dece umire od gladi u svetu", kazao je papa u jednom od svojih obraćanja.
BMW i8
Svoj stav pokazao je i na ličnom primeru, pa je tako snimljen kako u svoju letnju rezidenciju, Kastel Gandolfo, u blizini Rima, dolazi običnim, starim Fordom Focusom, dok je prilikom posete Sjedinjenim Američkim Državama koristio FIAT 500L, u Južnoj Koreji Kiju Soul, a tokom nedavnog obilaska Jermenije, vernike je pozdravljao sa zadnjeg sedišta Dačije Logan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: