Šta se dešava ako pokušate da ukradete Duh ekstaze?

Jedan od najpoznatijih simbola u automobilskoj industriji zove se Duh ekstaze i nalazi se na haubi skupocenih Rolls-Royce modela.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

16:21

Šta se dešava ako pokušate da ukradete Duh ekstaze?
Screenshot

Duh ekstaze ugrađuje se u automobile ovog čuvenog britanskog proizvođača od 1920. godine. Figura je standardno napravljena od poliranog nerđajućeg čelika, ali je po želji dostupna i sa pozlatom od 24-karatnog zlata a može biti izrađena i od matiranog kristala.

Smatra se da pojedini primerci vrede i preko 10.000 evra, pa je jasno da ove figure predstavljaju pravi mamac za lopove.

Znajući da je Duh ekstaze na udaru kradljivaca, Rolls-Royce je smislio sistem zaštite koji je prvi put primenjen na modelu Phantom iz 2003: U pitanju je mehanizam koji reaguje na svaki "energičniji" kontakt sa figurom i automatski je uvlači ispod haube. Mehanizam za spuštanje/podizanje Duha ekstaze od tada je standardni deo opreme svakog novog modela marke Rolls-Royce, a moguće ga je aktivirati i iz kabine vozila pritiskom na dugme.

Inače, skulptura Duh ekstaze delo je britanskog umetnika Čarlsa Robinsona Sajksa (Charles Robinson Sykes) a simbolizuje tajnu ljubavnu vezu između pionira automobilskog pokreta, britanskog plemića po imenu John Waltera Edward Douglas-Scott-Montagua, i njegove sekretarice, Eleanor Velasco Thornton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: