Stakleni most na ekstremnom testu - čekići pa Volvo SUV

Kako bi uverili posetioce da je njihov novi stakleni most apsolutno bezbedan, Kinezi su ga najpre izložili udarcima masivnih čekića, da bi na kraju preko njega prešao Volvo XC90.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

14:02

Stakleni most na ekstremnom testu - čekići pa Volvo SUV
Screenshot YouTube

Kinezi su u poslednje vreme opsednuti izgradnjom vidikovaca i visećih mostova sa panoramskim staklenim podom, ali nisu baš svi ubeđeni da su ove konstrukcije sasvim bezbedne. Naročito nakon incidenta koji se dogodio krajem 2015, kada je jedan sloj na staklenom mostu u kineskim planinama napukao pošto je turisti ispao metalni termos sa vodom.

Zbog toga su pre otvaranja novog mosta u kanjonu Zhangjiajie vlasti odlučile da izvedu ubedljivu demonstraciju kako bi pokazali da je most savršeno bezbedan za posetioce. Pogledajte kako je to izgledalo: . Najnoviji stakleni most dugačak je 430 metara, a nalazi se na visini od 300 metara iznad kanjona. Izgradnja je završena u proleće 2016. a inženjeri koji su ga projektovali tvrde da je dovolno čvrst da može da izdrži opterećenje ekvivalentno težini 800 ljudi.

Pod se sastoji od tri sloja ojačanog stakla, svaki debljine 15 mm. Prilikom prvog dela testa, njegova površina pretrpela je udarce 20 čekića mase od po 5,5 kg, što je dovelo do naprslina prvog sloja, dok su preostala dva bila netaknuta. Na kraju, preko mosta se prevezao i Volvo XC90, pun putnika (težina praznog vozila iznosi oko 2 tone), koji je tako dokazao izdržljivost mosta.

Izgradnja mosta koštala je oko 70 miliona dolara. Svečano otvaranje je prvobitno planirano za maj, ali je zbog kišne sezone odloženo za jul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: