Airbus napravio prvi 3D štampani motocikl na svetu

Kompanija APWorks, jedna od podružnica čuvenog proizvođača aviona Airbus, izradila je električni motocikl čija konstrukcija je odštampana na 3D printeru i koji će se prodavati po ceni Mercedesove E klase.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

13:49

Airbus napravio prvi 3D štampani motocikl na svetu

Prilikom izrade motocikla Light Rider korišćena je tehnologija iz oblasti avio-industrije. Neobičan "organski" ram ovog električnog dvotočkaša izrađen je od hiljade tankih (mikronskih) slojeva spojenih u jednu celinu, čime je dobijena laka i čvrsta konstrukcija.

APWorks je koristio vrstu aluminijuma koji se upotrebljava u proizvodnji aviona, tako da je motocikl težak samo 35 kg!
Pogoni ga elektromotor snage 6 kW, koji isporučuje do 130 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 45 km/h, Light Rider ubrzava za 3 sekunde, pre nego što dostigne maksimalnih 80 km/h.

Autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi oko 60 km.
Kompanija APWorks namerava da ponudi tržištu ekskluzivnu seriju od 50 primeraka modela Light Rider, a s obzirom na vrhunsku tehnologiju i materijale cena će biti astronomska.

Motocikl će koštati 50.000 evra, a da bi došli u njegov posed, zainteresovani kupci moraće najpre da polože depozit u visini od 2.000 evra.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: