Alfin koncept iz ere kad smo ovako zamišljali budućnost

Alfa Romeo je zavirio u svoju prošlost i tamo pronašao nešto zaista neobično - koncept Caimano iz 1971. koji će ponovo ugledati svetlost dana 5. februara, na sajmu klasičnih automobila u nemačkom Bremenu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2016.

08:47

Alfin koncept iz ere kad smo ovako zamišljali budućnost

Početkom 70-tih, kada je na vrhuncu bio takozvani "klinasti" dizajn sportskih automobila, iz studija Italdesign Giugaro, Đorđeta Đuđara, izašlo je verovatno najneobičnije vozilo sa amblemom marke Alfa Romeo.
Alfa Caimano, za koju se u startu znalo da će ostati samo na nivou dizajnerske studije, imala je premijeru na sajmu automobila u Torinu 1971. godine. Koncept predstavlja školski primer kako su oni koji su se bavili oblikovanjem automobila tada zamišljali vozila budućnosti.
Na nisku, dugačku haubu nadovezuje se veoma zakošeni vetrobran, klasični prednji krovni nosači su izostavljeni, dok masivni B i C stubovi čine neku vrstu rol-bara na čijem vrhu se nalazi spojler čiji se položaj mogao podešavati iz kabine. Caimano je postavljen na skraćenu mehaničku platformu Alfasuda, a od istog automobila pozajmljen je skromni 1.2 litarski bokser motor sa 68 ks, koji se zbog svoje niske konstrukcije idealno smestio ispod klinaste haube.
Da je Đuđaro te 1971. bio posebno inspirisan dizajniranjem neobičnih futurističkih sportskih automobila koji se nikada neće pojaviti na putevima, pokazuje primer koncepta Maserati Boomerang iz iste godine koji je nedavno procenjen na oko 4 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: