Tesla X: Auto u kome ste bezbedni od biološkog oružja

Automobilska industrija je sama po sebi rigidna i staromodna. Ilon Mask, međutim, nije tipičan auto-industrijalac. On je inovator koji ne polaže mnogo na tradiciju već u automobile uvodi sveže ideje i napredne tehnoglogije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

11:36

Default images

Novi model kompanije Tesla Motors, luksuzni električni krosover X, imao je premijeru u utorak 29. septembra. Na prezentaciji, koju je vodio lično Ilon Mask, predstavljene su karakteristike vozila i brojna inovativna tehnološka rešenja.

Među njima se ipak izdvaja jedno - sistem koji štiti putnike od napada biološkim oružjem.

Iako biste pomislili da je ovakva tehnologija dostupna isključivo pojedinim političarima na visokim funkcijama, poput predsednika SAD, Mask je zaključio kako bi bilo baš zgodno da je ponudi u jednom luksuznom električnom automobilu.
Komanda kojom se aktivira takozvani "mod za zaštitu od biološkog oružja".
Ideja je bila da se pokaže kako elektromobil, osim što ne zagađuje atmosferu, može da ima i izuzetno visok nivo čistoće vazduha u kabini.

Dok savremeni konvencionalni automobili imaju ventilacioni sistem sa dva načina rada - jedan koji omogućava ulazak vazduha spolja i drugi za recirkulaciju kabinskog vazduha, Tesla je uveo i treći mod.

U pitanju je dugme kojim se aktivira takozvani "mod za zaštitu od biološkog oružja".

"Želimo da budemo lideri u zaštiti od apokaliptičnog scenarija", rekao je Mask na prezentaciji, pola u šali, pola ozbiljno.
U svakom slučaju, ako bi zaista došlo do hipotetičkog biloškog napada, unutrašnjost Modela X jedno je od mesta gde biste mogli da nađete spas.

Mask tvrdi da je zahvaljujući specijalnim filterima vazduh u vozilu 300 puta čistiji kada je reč o bakterijama (u odnosu na druge modele automobila), dok je filtriranje 500 puta efikasnije u pogledu alergena.

Istovremeno, Model X je 700 puta bolji u zaštiti od smoga i čak 800 puta efikasniji kada je reč o filtriranju virusa.

S obzirom na to kakav je kvalitet vazduha na ulicama naših gradova, po svemu navedenom stiče se utisak da je ovaj automobil idealan za Srbiju - ako zanemarimo njegovu cenu od preko 100.000 evra, nedostatak mesta za punjenje baterija i administrativne prepreke prilikom registracije električnog vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: