Kia izmislila novi "kreš" test

Proizvođači automobila i kupci sve više pažnje obraćaju na bezbednosne karakteristike modela. Sigurnosni standardi se podižu iz godine u godinu, a testovi su sve rigorozniji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2015.

13:35

Default images
YouTube Screenshot

Kako bi kupcima prezentovale bezbednosne kvalitete svojih automobila i ubedile ih da baš njihov model pruža najbolju zaštitu od sudara, automobilske kompanije pribegavaju novim marketinškim idejama.

Kia je želela da pokaže koliko je nova generacije njenog mini-van modela Grand Carnival (Sedona) bezbedna za putnike, pa je omislila test pri kom vozilo udara prednjim delom u čvrstu podlogu - nakon slobodnog pada sa visine od 12,6 metara: Iako test ne izgleda toliko dramatično kao neki "kreš" testovi u kontrolisanim uslovima koje sporovode organizacije kao što su EuroNCAP ili američki IIHS, Kia navodi da je sila udarca jednaka onoj prilikom klasičnog testa sudara pri brzini od 56 km/h (poređenja radi, EuroNCAP i IIHS svoje testove frontalnog sudara izvode pri brzinama od 64 km/h).

Kao posledica pada, Kia je pretrpela znatna oštećenja prednjeg dela vozila, koje je i konstruisano da se potpuno deformiše pri sudaru i na taj način apsorbuje energiju udarca, dok su putnici u kabini potpunu zaštićeni zahvaljujući konstrukciji od čelika visoke čvrstoće.

Korejski proizvođač navodi da kabina predstavlja takozvanu sigurnosnu zonu, koja praktično ostaje nedirnuta nakon sudara pri pomenutoj brzini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: