Kakvu poruku šalje papa vožnjom u FIAT-u 500L?

Papa Franja stigao je u prvu posetu SAD, a za mnoge je predstavljalo iznenađenje to što je po izlasku iz aviona seo u, za američke uslove skromni, FIAT 500L koji se proizvodi u Kragujevcu. Osim što zbog visine vozila može komforno da se smesti u kabinu, sa kapom na glavi, postoje i drugi, važniji razlozi zašto je odabrao baš ovaj automobil.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2015.

09:13

Default images
YouTube Screenshot

Aktuelni papa razlikuje se od svojih prethodnika i po tome što insistira da se vozi u relativno skromnim automobilima, čime želi da pokaže da nije pristalica potrošačkog načina života.

Zato je 2013. izjavio da ga žalosti kada vidi sveštenike kako voze skupe automobile poručivši im da izaberu nešto primerenije.

"Boli me kada vidim sveštenika ili opaticu u najnovijem modelu automobila, to ne možete da radite", rekao je papa.
YouTube Screenshot
Da nisu u pitanju samo prazne reči pokazao je na ličnom primeru. Za prevoz po Vatikanu i okolini koristio je najobičniji Ford Focus prethodne generacije.

Svoj negativan stav o skupocenim automobilima demonstrirao je više puta u javnosti.

U avgustu 2014. godine, prilikom posete Južnoj Koreji, pravo iz aviona seo u malenu Kiju Soul.

Kada nije na nekom od putovanja po svetu, papa najčešće koristi modifikovani Hyundai Tucson, koji spada među jeftinije modele u SUV segmentu.
YouTube Screenshot
Uprkos svemu, javnost je bila iznenađena kada je videla papu Franju kako na aerodromu ulazi u crni FIAT 500L.

Oni koji detaljnije prate automobilsku industriju zapaziće da je reč o verziji za američko tržište koja se vizuelno neznatno razlikuje od modela koji se vozi u Evropi.

Stručnjaci za bezbednost primetiće zaštitne dodatke iza otvorenog prozora, iako samo vozilo verovatno nije blindirano poput serijskih modela koji su namenjeni isključivo štićenim VIP ličnostima.
YouTube Screenshot
Sajt Automotive News piše da je jedan od razloga zašto je odabran upravo FIAT 500L, njegova ekonomičnost i niska emisija štetnih gasova.

Papa je ranije apelovao da se spreče klimatske promene uzrokovane emisijom gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i globalno zagrevanje.

Jedan od načina da se to postigne je smanjenje količine ugljen-dioksida koji u atmosferu emituju automobilski motori.
FIAT 500L za tržište SAD
FIAT 500L za američko tržište opremljen je 1.4 litarskim MultiAir turbo-benzinskim motorom sa 160 ks.

Automotive News navodi da automobil troši ispod 9 l/100 km, što za američke standarde nije velika potrošnja.

Ipak, za javnost u Srbiji svakako je najinteresantnije to što se papa vozio u automobilu koji sa proizvodi u Kragujevcu.

S obzirom na medijsku pažnju koju privlači poseta pape Sjedinjenim Državama, FIAT 500L dobio je besplatnu reklamu, a da li će to pogurati prodaju ovog modela u SAD, pokazaće vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: