Istorija Alfa Romea na dlanu: Ponovo radi muzej

Alfa Romeo proslavio je 105. godišnjicu postojanja predstavljanjem novog modela, ali i otvaranjem za javnost svog istorijskog muzeja u Arezeu (Milano).

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.06.2015.

14:05

Default images
Foto: Alfa Romeo

Muzejski kompleks, pod imenom “La macchina del tempo”, obuhvata knjižaru, kafe, dokumentarni centar, stazu za test vožnje, prostorije za održavanje događaja i izložbeni prostor sa delom za prijem posetilaca.

Muzej predstavlja dom najvrednijih predmeta istorijske kolekcije marke Alfa Romeo koja je sakupljana od ranih 1960-ih pa do danas. Prvi put je otvoren 1976. godine i bio je dostupan posetiocima samo uz prethodnu rezervaciju.

Nakon gašenja proizvodnje u Arezeu, zatvoren je 2009. godine. Krajem 2013. godine, arhitekta Benedeto Kamerana pozvan je da predstavi novi dizajn muzeja. Radovi su počeli u leto 2014. godine, a za manje od 12 meseci, ovaj veliki projekat restauracije koji je uključivao ceo kompleks uspešno je završen.

Izložbena postavka sastoji se od 69 modela koji su obeležili ne samo razvoj Alfa Romea, već i samu istoriju automobilizma.

Od prvog modela A.L.F.A. sa 24 ks, preko legendarnih pobednika trke Mile milja (Mille Miglia) poput modela 6C 1750 Gran Sport kojim je upravljao Tacio Nuvolari, jedinstvenog 8C napravljenog od strane Touringa, pa do modela Gran Premio 159 „Alfetta 159”, svetskog šampiona Formule 1 kog je vozio Huan Manuel Fanđo.

Čitava istorija Alfe može se najbolje sagledati kroz izdvojenu kolekciju od 19 automobila koji na najbolji način predstavljaju razvoj brenda.
Foto: Alfa Romeo
Drugi deo izložbe, pod nazivom "Lepota" podeljen je u nekoliko tematskih celina.

U centralnom delu nalazi se „Alfa Romeo nel cinema” (Alfa Romeo u filmovima). Nakon toga slede „Il Fenomeno Giulietta„ (Fenomen Giullieta) i „Giulia: disegnata dal vento” (Giulia: dizajnirana vetrom), sa modelima koji su učestvovali u svakodnevnom životu Italijana tokom 1950-ih i 60-ih godina.

Treći deo je posvećen "Brzini" i prostire se kroz čitav podzemni nivo.

To je najuzbudljiviji deo, i u njemu ljubitelji brenda Alfa Romeo mogu upoznati zvezde najvećih pobeda brenda Alfa Romeo: od „Nasce la leggenda” (Legenda je rođena), posebnog multimedijalnog prostora u kom su grupisane zvezde čuvenih takmičenja između dva svetska rata, do debija u trkama Formule 1 „Progetto 33“ i „Le corse nel DNA“ (Trkanje sa DNK brenda Alfa Romeo).

Posetioci zatim ulaze u „Tempio delle vittorie“ (Hram pobeda), još jednu prostoriju u kojoj slike, zvuci i filmski snimci predstavljaju najveće trijumfe u istoriji brenda Alfa Romeo.

Muzej je simbolično otvoren 24. juna tokom svetske premijere novog modela Giulia, a posetioci će moći da ga razgledaju od 30. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: