Zemlja u kojoj Golf košta kao Porsche

Mislili ste da su automobili u Srbiji skupi? Šta biste onda rekli za Singapur gde jedan Ford Focus košta 80.000 evra, Opel Corsa 82.000 evra, a najjeftiniji Golf 83.000 evra. Međutim, astronomske cene nisu jedina prepreka stanovnicima ove zemlje da dođu do sopstvenog motornog vozila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

10:25

Default images

Vlasti ove male države na jugoistoku Azije na razne načine otežavaju svojim građanima nabavku automobila.

Zabrinuta da bi nekontrolisano povećanje broja vozila na putevima moglo da dovede do saobraćajnih gužvi i zakrčenja ulica, Vada Singapura primenjuje skup mera pomoću kojih kontroliše broj automobila ali i pravo pojedinca da poseduje i upravlja privatnim vozilom.

Mere obuhvataju dozvolu za posedovanje automobila, sistem ograničenja broja izdatih saobraćajnih dozvola, razne namete prilikom registracije i, na kraju, elektronsku naplatu putarine u zavisnosti od toga u kom periodu dana vlasnik vozi svoj automobil.

Kako doći do dozvole za posedovanje automobila?

Foto: Shaun Garrity/Flickr

Procedura dobijanja dozvole za posedovanje automobila u Singapuru, koja je neka vrsta ekvivalenta naše saobraćajne dozvole, verovatno je jedna od najkontroverznijih u svetu.

Ukratko, svako ko poželi da kupi auto ili motocikl, mora najpre da učestvuje u nekoj vrsti javnog nadmetanja kako bi pribavio dozvolu. Svakog meseca država izdaje ograničen broj ovih dozvola čiji je rok trajanja deset godina.

U praksi, prodavci automobila pomažu mušterijama pri nabavci dozvola, pa su troškovi dozvole u tom slučaju uračunati u maloprodajnu cenu vozila.

Kontrolisanjem broja izdatih dozvola, rast broja vozila na putevima i ulicama Singapura ograničen je na 3 odsto godišnje. Izuzetak su pojedine klase vozila, kao što su autobusi javnog prevoza, školski autobusi, vozila hitne pomoći, vatrogasaca i slično.

Ograničavanjem broja dozvola za posedovanje putničkog automobila vlasti praktično primoravaju građane da u većoj meri koriste javni prevoz.

Carina i naknade za registraciju automobila

Foto: Simon_sees/Flickr

Na sva motorna vozila koja se uvoze u Singapur plaća se carina od 41%.

Godišnja registracija za privatne automobile iznosi 670 evra (1.000 singapurskih dolara), a za službena vozila čak 3.350 evra (5.000 singapurskih dolara).

Sad dolazi šlag na tortu - prilikom prve registracije automobila, bez obzira da li je uvezeno vozilo novo ili polovno, vlasnik plaća posebnu naknadu koja iznosi 150% od njegove tržišne vrednosti.

Kada se saberu svi troškovi, dolazi se do neverovatnih suma novca koje treba izdvojiti za prosečan nov automobil iz srednje ili niže klase. Tako, na primer, Volkswagen Golf u Singapuru košta oko 83.000 evra, Renault Fluence 84.000 dok za Ford Focus treba izdvojiti 80-ak hiljada evra.

Kia Sportage ima cenu od oko 100.000, a Nissan Qashqai oko 90.000 evra.

Ni modeli iz niže klase nisu mnogo jeftiniji, pa Opel Corsa košta oko 82.000, a Mazda2 i VW Polo oko 74.000 evra.

Šta je sa polovnjacima?

S obzirom na to da je rok važenja dozvole za posedovanje automobila 10 godina, u Singapuru se termin "polovan auto" najčešće odnosi na vozila starija od jedne decenije.

Mnogi vlasnici automobila ne otuđuju svoje vozilo sve dok im ne istekne dozvola, da bi se nakon 10 godina radije odlučili da opet kupe nov automobil, po principu zamene "staro za novo", nego da pokušaju da produže dozvolu za posedovanje svog starog auotmobila.

Vrednost automobila na tržištu tada već značajno pada, ali postavlja se pitanje u kakvom je stanju jedno takvo vozilo kome je istekla garancija i da li se uopšte isplati njegova kupovina.

Najčešće se ovi automobili otpisuju ili izvoze u druge zemlje.

Porez na automobil

Vlasnici automobil u Singapuru u obavezi su da plaćaju i porez na šestomesečnom ili godišnjem nivou, ali pre toga moraju da pribave upotrebnu dozvolu, odnosno potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Automobili između 3 i 10 godina starosti moraju se pregledati jednom u dve godine, dok se za vozila starija od jedne decenije tehnički pregled obavlja svake godine.

Elektronska putarina (ERP)

Foto: Jason Tester Guerrilla Futures/Flickr

U pitanju je najnoviji pokušaj vlasti Singapura da se izbori sa saobraćajnim gužvama tokom špica.

Elektronska putarina koncipirana je tako da se plaćanje vrši u zavisnosti od toga u kom delu dana se vozilo kreće određenom saobraćajnicom, a svaki novi automobil mora da bude opremljen uređajem za elektronsku naplatu.

Putarina se naplaćuje u saobraćajnim špicevima, pa se vozači na taj način stimulišu da ne voze automobil u tom periodu, ako baš ne moraju, ili da potraže alternativnu maršrutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: