Najbrži traktor na svetu dolazi iz Finske

Četvorostruki svetski šampion u reliju, Juha Kankunen, postavio je novi svetski rekord vozeći traktor Valtra T234 brzinom od 130 kilometara na sat.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 11.04.2015.

13:10

Default images

U svetu automobilizma Finska je poznata po snežnim relijima, vrhunskim vozačima auto-trka i proizvođaču guma, kompaniji Nokian. Kada se u priču uključi i proizvođač traktora iz ove zemlje, Valtra, dobija se pobednički tim koji je u stanju da obori Ginisov brzinski rekord.

Za eksperiment je upotrebljen traktor Valtra T234, na kome nisu pravljene mehaničke modifikacije. Umesto toga, izvršene su izmene u fabričkom softveru kojim se upravlja radom motora i CVT menjača.
Nokian je u poduhvatu učestvovao sa specijalnim pneumaticima, Hakkapeliitta TRI, za koje u kompaniji kažu da su "prve zimske traktorske gume".

Pozicija vozača bila je rezervisana za finsku automobilsku legendu, Juhu Kankunena, a kako su izgledale pripreme i postavljanje novog brzinskog rekorda, pogledajte u sledećem videu:



Ginisov rekord postavljen 19. februara na snegom prekrivenoj pisti jednog aerodroma u Finskoj. Precizno izmerena brzina iznosila je 130.165 km/h, dok je standardna maksimalna brzina ovog traktora u normalnim uslovima eksploatacije oko 50km/h.

Pista je duga 2,3 kilometra, od čega je pedesetak metara voženo najvećom brzinom. Sve ostalo je iskorišćeno za ubrzanje i kočenje.

Ko kaže da traktori nisu zabavni za vožnju?

Koliko je brza najbrža kosilica za travu na svetu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: