Kada se pojavio prvi putnički auto sa dizel motorom?

Zahvaljujući napretku u razvoju tehnologije dizel motora, danas je na putevima sve više automobila koje pogone dizelaši. Sve je počelo daleke 1936. kada su predstavljeni prvi putnički automobili sa dizel motorom.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

20:59

Default images

Mnogi zaljubljenici u automobile i danas smatraju da dizel motorima nije mesto u putničkim vozilima.

Sa druge strane, većina kupaca se prilikom odabira vrste motora za svoj budući automobil isključivo rukovodi ekonomskim parametrima i ne smeta im da voze dizelaša ako će im to doneti uštedu u potrošnji goriva.

Sviđali se nekom ili ne, tek dizel motori prisutni su u putničkim automobilima skoro osam decenija, a od tada pa do danas značajno su unapređeni.
Pioniri u primeni dizel tehnologije u putničkim automobilima bili su nemački proizvođači Mercedes i Hanomag (poznatiji kao proizvođač lokomotiva, poljoprivrednih, teretnih i vojnih vozila), koji su istovremeno, na sajmu automobila u Berlinu 1936. predstavili automobile sa dizel motorima.

Mercedes je prvi krenuo u serijsku proizvodnju, pa se posle pilot serije koja nije bila dostupna u slobodnoj prodaji, već 1937. na tržištu pojavila produkcijska verzija modela 260D.
Za pogon je upotrebljen četvorocilindrični 2.6 litarski dizelaš koji je bio u stanju da razvije 45 ks pri 3.000 obrtaja, što je bilo dovoljno da automobil težak nešto više od 1,5 tona dostigne maksimalnih 95 km/h.

Mercedes 260D izrađivao se svega tri godine, kada je proizvodnja obustavljena zbog početka Drugog svetskog rata.

Do decembra 1940. sa proizvodnih traka sišlo je 1967 primeraka prvog produkcijskog putničkog automobila sa dizel motorom:



Posle okončanja ratnih sukoba, 1949. nasledio ga je manji model sa dizel motorom - Mercedes 170D.

Nakon njega, nemački proizvođač nastavio je da razvija dizelaše, pa se pedesetih godina na tržištu se pojavio unapređeni 180D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: