Vožnja života Gintera Holtorfa: 850.000 km za 25 godina

Sedamdesetsedmogodišnji Nemac Ginter Holtorf okončao je avanturu koja je trajala 25 godina. Za četvrt veka koliko je proveo po putevima i bespućima širom sveta on je u svom Mercedesu G klase iz 1988. prešao 850.000 kilometara.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

14:46

Default images

Mercedes G klase spada među najbolje terenske automobile na svetu.

To je jedan od razloga zbog čega se ovaj model i dalje proizvodi u gotovo neizmenjenom obliku nakon 35 godina od predstavljanja.
G klasa ima reputaciju izuzetno izdržljivog vozila koje je u stanju da savlada i najteže prepreke i da pređe stotine hiljada kilometara bez kvara.

Ipak, za ispisivanje najnovije stranice u slavnoj istoriji ovog modela, osim izdržljivosti mašine bila je neophodna i istrajnost jednog čoveka.
Mapa 25-godišnjeg putovanja
Ginter Holtorf je 1988. napustio posao menadžera u Lufthanzi, da bi se sa tadašnjom suprugom uputio u avanturističku vožnju po svetu u tek kupljenom Mercedesu 300GD.

Nije ga obeshrabrilo ni to što ga je žena ubrzo napustila - 1990. upoznao je Kristinu, sa kojim će se nešto kasnije i venčati i koja će ga pratiti na putu sve do njene smrti 2010. godine.
Ginterova supruga Kristina u Sidneju
Nakon dve i po decenije koliko je proveo na putu u svom Mercedesu, Holtorf je prevalio 850.000 kilometara vozeći kroz 215 zemalja sveta.

Od toga, terenska vožnja je činila 250.000 kilometara, što njegov poduhvat čini još značajnijim, s obzirom da mehanički sklopovi tada trpe veće opterećenje nego kada se automobil vozi po asfaltnim putevima.
Holtorf kaže i da je vozilo tokom dobrog dela putovanja bilo opterećeno sa oko 500 kg tereta više od maksimalne dozvoljene težine.

Iako je na putu povremeno imao manjih kvarova na automobilu, njegov Mercedes 300GD i dalje u sebi ima originalne najvažnije delove, poput motora i prenosnog sistema.
"Pomalo sam bio skeptičan te 1988. da li će vozilo izdržati sve napore i nisam bio do kraja ubeđen u reklamu u kojoj je Mercedes tvrdio da G klasa može da vas proveze bilo kuda", kaže Holtorf.
Nakon ove epske vožnje, i vozač i njegov automobil odlaze u zasluženu penziju.

Ginter Holtorf nije otkrio svoj buduće planove, a što se tiče Mercedesa 300GD iz 1988. on će se od 21. oktobra nalaziti u postavci klasičnih automobila u Mercedesovom muzeju.

Više fotografija sa ovog putovanja možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: