Džeremi Klarkson uvredio i Argentince

Voditelj emisije Top Gear još jednom je dokazao da osim specifičnog smisla za humor ima i talenat za izazivanje skandala. Na snimanju jedne od epizoda popularnog serijala, Klarkson je kroz Argentinu vozio Porsche sa registarskim tablicama koje asociraju na Foklandski rat iz 1982. u kome su Britanci porazili Argentince u borbi oko grupe malih ostrva u južnom Atlantiku.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.10.2014.

08:45

Default images

Tek što se u britanskoj javnosti stišala hajka na Klarksona zbog toga što je koristio rasistički izraz prilikom snimanja emisije, poznati voditelj je ponovo dospeo u žižu intresovanja ostrvskih medija.

Ovog puta povod je međunarodni incident koji je Džeremi Klarkson izazvao na snimanju jedne od epizoda serijala Top Gear u Argentini.

Scenario emisije predviđao je da Klarkson i njegove kolege, Džejms Mej i Ričard Hamond, pređu svojim automobilima preko 2.100 km po putevima ove južnoameričke države.

Problem je nastao kada su argentinski mediji otkrili da Porsche koji je na snimanju vozio Klarkson ima tablice sa oznakom H982 FKL. Protumačeno je da se "982" odnosi na 1982. godinu, a "FKL" na Foklandska ostrva u Atlantskom okeanu, oko kojih su dve zemlje vodile oružani sukob te godine.

Priča je dospela i na stupce vodećeg argentinskog lista, Klarin, koji je napisao da je Foklandski rat još uvek "veoma osetljiva tema" za Argentince, naročito u južnim delovima ove države, i da bi Klarkson "mogao da ima problema na putu" zbog sporne registarske tablice.

BBC međutim negira da je postojala namera da se Argentinci isprovociraju. Jedan od producenata ove medijske kuće tvrdi da je vozilo sa pomenutm tablicom sasvim slučajno izabrano.

"Producenti Top Gear-a nabavili su tri vozila za snimanje, a tvrdnje da su automobili izabrani na osnovu registarskih tablica ili da su tablice naknadno postavljene, ne odgovaraju istini", kažu u BBC-ju.

U britanskoj Agenciji za izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola utvrđeno je da Porsche ima urednu važeću registraciju, ali to i dalje ne dokazuje da ona nije postavljena nakon što je Top Gear nabavio vozilo.

Ipak, prema podacima ove agencije, automobil je prvi put registrovan 1991, poslednje godine kada su izdavane tablice sa početnim slovom "H", što ukazuje da Porsche možda zaista ima originalnu registraciju iz 1991. godine.

Rat između Argentine i Velike Britanije oko Foklandskih ostrva trajao je 74 dana i završio se tako što su Britanci ponovo preuzeli kontrolu nad ostrvima koje su prethodno zauzele argentinske oružane snage. Tokom borbi poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Emisija serijala Top Gear koja je snimana u Argentini, trebalo bi da bude emitovana u martu 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: