U čemu je to "jugo" prednjačio u SAD pre 25 godina?

Jedni ga veličaju, dok bi drugi voleli da nikada nije ni postojao. Iako ga u raznim anketama svrstavaju među najgore automobile svih vremena, "jugo" je osamdesetih bio prisutan i na mnogim inostranim tržištima uključujući i Sjedinjene Države.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

17:47

Default images

Kao potpuno nepoznati model, proizvođača za koga verovatno niko u SAD nije čuo, "jugo" je trebalo da privuče američkog kupca pre svega svojom niskom cenom.

I zaista, na listi najjeftinijih modela na američkom tržištu iz 1989, koju je objavio sajt ConsumerGuide, "jugo" je zauzeo prvu poziciju.

Pre 25 godina automobil iz Kragujevca prodavao se u Americi za tadašnjih 4.349 dolara, pa je na osnovu najniže cene na tržištu prednjačio u odnosu na najbliže konkurente.

U kratkom opisu, sajt navodi da je reč o hečebku sa 3 vrata, koji je pogonjen 1.3 litarskim četvorocilindričnim motorom sa 64 ks, dok se snaga na točkove prenosi putem manuelnog menjača sa 4 brzine.

Kako piše ConsumerGuide, "jugo" je u SAD mogao da se kupi i sa klima uređajem. Paket koji je pored "klime" uključivao i AM/FM stereo uređaj koštao je dodatnij 999 dolara.

Ko su bili tadašnji rivali "juga" u Americi?

Hyundai Excel

Hyundai Excel (1989.)
Sajt navodi da je drugi najjeftiniji model koji je mogao da se kupi 1989. u SAD bio Hyundai Excel, koji je koštao 5.499 dolara.

Reč je o takođe o trovratnom hečbeku koji je bio opremljen 1.5 litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom sa 68 ks i četvorobrzinskim manuelnim menjačem.

Prodavac je i ovaj model nudio u verziji sa klima uređajem, ali je za njega tražio dodatnih 735 dolara. Za razliku od "juga", audio uređaj je kod Hyundaija bio standardni deo opreme.

Subaru Justy

Subaru Justy (1989.)
Treći na listi najjeftnijih modela bio je Subaru Justy, sa cenom od 5.866 dolara.

I ovaj automobil imao je tipičnu hečbek karoseriju sa 3 vrata, dok je njegov 1.2 litarski motor imao 3 cilindra i proizvodio 66 ks. Snaga se prenosila na točkove pomoću 5 stepenog manuelnog menjača.

Kupac je za "klimu" morao da izdvoji dodatnih 650 dolara a za stereo sistem još 250 dolara.

GEO Metro

GEO Metro
Četvrtu poziciju zauzeo je GEO Metro, automobil koji se proizvodio u saradanji General Motorsa i Suzukija i koji je predstavljao varijaciju modela Swift. Te 1989. koštao je 5.995 dolara.

Koncepcijski sličan ostalim modelima sa liste, ali nešto modernijeg i zaobljenijeg dizajna, Metro je u osnovnoj verziji takođe imao 3 vrata, a njegov 1.0 litarski trocilindrični motor razvijao je 55 ks.

Doplata za klima uređaj iznosila je 655 dolara za audio sistem 301 dolar.

Honda Civic

Honda Civic (1988.)
Poslednji model na listi 5 najjeftinijih automobila u SAD u 1989. godini bila je Honda Civic koja je cenu od 6.348 dolara opravdavala reputacijom svog proizvođača, ali i za to vreme moćnim 1.5 litarskim motorom sa 92 ks.

Iako je u osnovnoj verziji fabrički isporučivan bez klima i audio uređaja, prodavci su ih naknadno ugrađivali, pa su bili uključeni u maloprodajnu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: