Kako je prototip Mustanga dvoseda sačuvan od uništenja

Ford je u ranim 1960-tim planirao razvoj sportske verzije modela Mustang sa dva sedišta. Nakon brojnih nacrta, kompanija je izradila funkcionalni prototip koji je uprkos nameri rukovodstva da bude uništen preživeo do današnjih dana.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

08:34

Default images

Prototip koji je dizajnirao Vins Gardner bio je zasnovan na pretprodukcijskom standardnom Mustangu iz 1965.

Automobil je bio kraći od četvoroseda za 40 cm, a zadnji prozor bio je izrađen od pleksiglasa.
Pošto je prikazan američkoj javnosti u okviru svojevrsne turneje po Sjedinjenim Državama, bilo je predviđeno da ovaj Mustang ode u staro gvožđe.

Međutim, to se nije dogodilo jer ga je njegov dizajner bez znanja Forda sakrio u jedno skladište. Ford je najzad prijavio da je automobil ukraden, pa je osiguranje isplatilo odštetu kompaniji.
Nešto kasnije, igrom sudbine, jedinstveni prototip Mustanga dvoseda ponovo je ugledao svetlost dana. Vlasnik skladišta otkrio je automobil nakon što je Gardner prestao da plaća zakup prostora.

Automobil je zatim pripao osiguravajućoj kući, s obzirom da je Fordu isplaćena premija zbog prijavljene krađe. Nakon toga prototip je prodat ljubitelju automobila, Bilu Snajderu iz Ohaja, u čijem vlasništvu se nalazi već 46 godina.

Više fotografija ovog jedinstvenog automobila možete pogledati u Galeriji.

Pročitajte kako je Ford obeležio pola veka Mustanga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: